В Україні вперше підібрали донора кісткового мозку з національного реєстру

В Україні вперше підібрали донора кісткового мозку з національного реєстру

Укрінформ
В Україні вперше підібрали для пацієнта донора кісткового мозку з національного реєстру донорів.

Про це повідомляє Український центр трансплант-координації, передає Укрінформ.

"Для українського пацієнта вперше знайшли донора в Українському реєстрі донорів кісткового мозку. І у НДСЛ Охматдит провели пересадку гемопоетичних стовбурових клітин 18-річному Олегу", - йдеться у повідомленні.

Як розповіли в Центрі, хлопець занедужав минулого літа, хвороба розвивалася блискавично. Підвищена температура, втрата свідомості, рівень гемоглобіну близько 30. Медики діагностували апластичну анемію. Потрібна була пересадка кісткового мозку, але ніхто з родичів не підійшов для Олега як донор.

Читайте також: На Прикарпатті вперше хірурги зробили бійцю пересадку лицьового нерва

В Україні проведено вже 64 пересадки кісткового мозку від неродинних донорів, але знаходили їх у світовому реєстрі.

Цього разу донора для Олега підібрали в Українському реєстрі донорів кісткового мозку. Рятівними клітинами погодився поділитися киянин. Вчора у відділенні трансплантації кісткового мозку Охматдиту провели забір таких клітин з периферичної крові донора, а сьогодні медики цього ж відділення їх ввели Олегу. Наразі йде процес приживлення клітин, хлопець перебуває у спеціальному боксі.

Український реєстр донорів кісткового мозку створений 5 років тому. Завдяки йому українські пацієнти мають доступ і до світового реєстру, де зареєстровано 41 мільйон людей, які погодилися за потреби поділитися своїми клітинами крові. Але трапляється й так, що серед мільйонів потенційних донорів не вдається знайти людину, яка підходить комусь з українських пацієнтів.

Читайте також: Українські лікарі провели третю успішну пересадку легень

Як повідомляв Укрінформ, щорічно в Україні до 150 дітей потребують трансплантації кісткового мозку, до 100 з них — від неродинного донора. В Українському реєстрі донорів кісткового мозку зареєстровано близько 9 тисяч донорів. За оцінками експертів, для того, щоб знайти для 60% українських пацієнтів донора всередині країни, в реєстрі має бути не менше 1 млн потенційних донорів. На пошук донора за кордоном, аналізи, забір матеріалу і доставку його до пацієнта може піти три місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-