Релігійний фейк: сфабрикований “підпал” храму УПЦ МП

Релігійний фейк: сфабрикований “підпал” храму УПЦ МП

Укрінформ
Роспроп видав відео 10-річної давнини з Астраханської області за нове відео з Миколаївщини

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали розповсюджують відео з пожежею православного храму. Пропагандисти стверджують, що ця церква належить УПЦ (МП) та знаходиться у селі Новопавлівка Миколаївської області, і її підпалили якісь “розкольники” чи “силовики”.

Один з українських колаборантів навіть залякує, що “почнеться системний процес підпалів церков націоналістами і рано чи пізно в них будуть зачиняти людей”.

Ці повідомлення пропагандистів є фейковими. Відео, яке вони демонструють як доказ, було знято понад 10 років тому у селі Ільїнка Астраханської області росії.

Про це навіть писали російські ЗМІ. Серед причин пожежі називали замикання проводки та падіння свічки. За цей час храм навіть встигли відбудувати.

Водночас, згідно із даними Державної служби України з етнополітики і свободи совісті, внаслідок збройного нападу російської федерації на Україну, станом на 20 вересня 2022 року щонайменше 270 релігійних споруд у щонайменше 14 областях України були вщент зруйновані або зазнали руйнувань різного ступеню. З них 260 – християнські. Найбільше зруйновано церков у Донецькій (67) та Луганській (58) областях. Щонайменше 136 таких храмів належать саме УПЦ (МП).

Раніше російська пропаганда видала скупчення людей біля Києво-Печерської Лаври під час літургії за мітинг проти виселення з Лаври представників УПЦ (МП).

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-