В Україні 1 квітня вже виписали понад 3 тисячі електронних рецептів

В Україні 1 квітня вже виписали понад 3 тисячі електронних рецептів

Укрінформ
У суботу, 1 квітня, в Україні виписали понад 3000 електронних рецептів на різні рецептурні препарати.

Про повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я, передає Укрінформ. 

"Перші результати використання сервісу лікарями та пацієнтами показали, що хвилювання виявилося марним – потрібні препарати можна купити в аптеках як і раніше, адже їх перелік і умови відпуску не змінилися", - наголосили у МОЗ.

У відомстві підкреслили, що наразі черг в аптеках немає, доступні всі необхідні ліки. Водночас більшість медикаментів першої необхідності не потребують рецепта. 

Читайте також: Е-рецепт: МОЗ спростовує міфи

"Ті ліки, що і раніше були рецептурними, тепер просто можна буде отримати ще й за електронним рецептом. На час війни також за потреби пацієнти можуть отримати і паперовий рецепт", - зауважили у МОЗ. 

Наголошується водночас, що залишаються винятки для регіонів, де тривають бойові дії, а також на придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту.

У відомстві пояснили, що рецептурний препарат чи ні - визначає його виробник чи заявник, який при поданні заявки на реєстрацію вказує умови відпуску. Під час експертизи цей статус або підтверджується, або змінюється.

Читайте також: Ляшко про контроль над продажем ліків: Залишається те, що було до 1 квітня

Як повідомлялося, з 1 серпня 2022 року було запроваджено електронний рецепт на антибіотики, з 1 листопада – на наркотичні (психотропні) препарати. Станом на березень 2023 року виписано 691 936 електронних рецептів на антибактеріальні засоби і 20 118 – на засоби наркотичні (психотропні).

Придбати ліки за електронним рецептом в аптеці можна протягом 10 днів (якщо це наркотичні (психотропні) ліки) або протягом 30 днів (для решти рецептурних препаратів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-