Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи справді корисна для здоров’я паста Амосова

Чи справді корисна для здоров’я паста Амосова

Блоги
Укрінформ
Паста - справжня вуглеводна "бімба", але чи потребує її сучасна людина, ще й на щодень? 

 Хто не чув фразу, яку приписують «батькові медицини» Гіппократу - «Нехай ваша їжа стане ліками»? Мабуть, всі чули. Це така приваблива ідея – займатися улюбленою справою (а поїсти люблять всі живі істоти!) і при цьому одночасно лікуватися! Або їсти щось таке корисне, що б укріплювало все – серце, кістки, мозок, судини та імунітет. І таку «чарівну страву», звичайно, можна знайти. Як і все – в інтернеті. Якщо загуглити «їжа для імунітету, серця, довголіття», то серед безлічі статей «10(15,20) продуктів для…» обов’язково можна натрапити на пасту Амосова.

Але за життя Миколи Михайловича Амосова, нашого видатного кардіохірурга, про цю страву ніхто не чув! Так, окрім операцій на серці, Амосов багато часу присвятив популяризації ідей здоров’я, фізичної культури та харчування, багато пробував та практикував сам, залишив низку думок та порад, але до створення складу цієї пасти стосунку не має! Про це навіть його донька Катерина згадувала в одному з інтерв’ю. Звичайно, нам приємно вірити в те, що видатна людина, яка зналася на фізіології серця, залишила нам в спадок щось ексклюзивне. Але в цьому випадку це не так.

Давайте подивимося на склад цієї пасти. Лимони, горіхи, сухофрукти, мед. Як вважаєте, скільки тисячоліть цим продуктам і скільки ми, люди, їх вже вживаємо в їжу? Точно вам кажу, вже п’ять-шість тисяч років. І дані про лікувальні пасти ми можемо побачити в текстах Аюрведи. Звичайно, там були інші принципи поєднання продуктів, трав та прянощів, про які зараз ніхто не згадує. Але так ми, люди, влаштовані - спростили, зробили впізнаним і розслабилися. Головне – щоб смачно було. І все ж таки – чи корисна так звана паста Амосова? Чи дійсно впливає на імунітет? Чи правда, що зміцнює серце?

Давайте розбиратися. Наприклад, лимони та горіхи. Вони містять багато вітаміну С, біофлавоноїдів, антиоксидантів та інших корисних сполук. Навіть «біблія» доказових лікарів, інтернет-ресурс Пабмед, має багато статей, в яких доводиться користь цих речовин, позитивний вплив біофлавоноїдів на судини, реакцію імунних клітин та на метаболічні процеси. Те ж саме стосується і фруктів – одна користь і поради до щоденного вживання. Хай не Амосов вигадав, але корисна річ? Можна замовляти? На жаль, тут я вас мушу трохи розчарувати. По-перше, я піддала склад пасти аналізу. Беремо класичний рецепт.

Волоські горіхи – 200 г; курага – 200 г; родзинки - 200 г; інжир – 200 г; чорнослив (без кісточки) – 200 г; лимон – 1 шт; рідкий мед – 200 г. Це поєднання, яке влізе в 1,5-літрову банку, містить на кожні 100 г 4 г білку, 10 г жиру та 40 г вуглеводів! Співвідношення 1:2,5:8, і це - просто вуглеводна «бімба»! Вживати так звану пасту Амосова рекомендують дорослим по 2 столових ложки (паста важка, це 50 г як мінімум) 3 рази на день. Тобто, 150 г на день. Якщо по вмісту вуглеводів, то буде 60 грамів на добу, приблизно 1/3 від об’єму добової норми вуглеводів людини вагою 60 кг. І це шкідливі «швидкі» вуглеводи, які призводять до «стрибків» цукру в крові! Норма для «швидких» цукрів – 10% від добового раціону, це приблизно 160 ккал. В нашій пасті ми маємо 400 ккал за добу, що в 2,5 рази більше норми.

Цей урок математики, можливо, нецікавий, тому я скажу простіше. Ви швидше отримаєте цукровий діабет, аніж лікувальний та профілактичний ефект від корисних речовин, які містяться в перелічених складових цієї пасти. Ну хіба що сам Амосов міг її вживати, бо бігав по 10 км на день та робив гімнастику з 2500 рухів! Але чи багато серед нас таких чемпіонів? Значній більшості зайві калорії підуть на боки та "фартушок", чим підсилять той самий метаболічний синдром, з яким ми збиралися боротися за допомогою пасти Амосова.

Саме час згадати видатного медика Середньовіччя, Парацельса, який сказав: Все - отрута, все - ліки; те й інше визначає доза». В цьому рецепті доза шкідливих «швидких» цукрів зависока, тому це навіть профілактично вживати – не варто, ані дорослим, ані дітям. Можливо, колись, після голоду або важкої хвороби, він допомагав відновлюватись, але сучасної людині це не корисно, ще й для щоденного вживання.

Нам же технології дозволяють вживати нормальні фрукти в цілому вигляді, без додаткового цукру, принаймні, яблука і груші може собі дозволити будь-хто. Те ж стосується і волоських горіхів. А що ж робити, щоб їжа дійсно стала нашими ліками? Щоденно харчуватися правильно в сучасних умовах! Ваш раціон, в залежності від багатьох факторів, допоможе вам побудувати ваш сімейний лікар або терапевт, а для найприскіпливіших – дієтолог! Головне, щоб був доказовим.

Наталія Бравистова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-