Релігійний фейк: Києво-Печерська Лавра, УПЦ (МП) та маніпуляція з фото

Релігійний фейк: Києво-Печерська Лавра, УПЦ (МП) та маніпуляція з фото

Фактчек
Укрінформ
Роспроп видав зібрання вірян на Божественну літургію за мітинг протесту

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали розповсюджують фейкову інформацію, про те, що українці виходять на масові протести у Києві проти виселення з Києво-Печерської лаври представників УПЦ (МП).

Як доказ наводять фото з великим скупченням людей біля стін Лаври.

Це фейк. Фото зроблене 12 березня 2023 року. У цей день віряни зібрались на Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі, яку проводив голова УПЦ Єпіфаній в Успенському соборі, що знаходиться на території Лаври.

Як відомо, Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня направив Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (Чоловічому монастирю) УПЦ МП попередження про розірвання договору від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном на підставі виявлених Міжвідомчою робочою групою порушень умов договору. Згідно з ним, представники УПЦ МП мають полишити приміщення Лаври до 29 березня.

Більшість українців підтримує рішення про виселення УПЦ (МП) з Лаври. За даними соціологічного опитування компанії Active Group, яке проводилось у 4-10 березня, понад 63% українців висловились на підтримку виселення ченців московського патріархату із церков на території Лаври.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-