Пам'яті поліцейського-вибухотехніка Олександра Мамчура

Пам'яті поліцейського-вибухотехніка Олександра Мамчура

Хвилина мовчання
Укрінформ
На його рахунку тисячі знешкоджених боєприпасів та десятки кілометрів зачищеної території.

На Харківщині 4 жовтня 2022 року унаслідок вибуху російського боєприпасу загинув начальник вибухотехнічної служби ГУНП у Рівненській області, підполковник поліції Олександр Мамчур. Йому було 36 років.

Фото: Національна поліція України

Як зазначили його колеги, Мамчур був одним із найкращих у своїй професії. Він упродовж 14 років працював в органах внутрішніх справ, 7 з яких очолював вибухотехнічний колектив поліції Рівненської області.

Від початку деокупації територій України та проведення стабілізаційних заходів поліцейський брав активну участь у розмінуваннях Київської та Харківської областей. На його рахунку – тисячі знешкоджених боєприпасів та десятки кілометрів зачищеної території.

Фото: Національна поліція України

Чоловік займався спортом і особливо захоплювався футболом. Вибухотехнік був членом збірної ГУНП у Рівненській області з мініфутболу, а також нападником у футбольній команді «Рівес». Із клубної нумерації був виведений номер 2, під яким виступав поліцейський. Відтепер він назавжди закріплений за Мамчуром.

Колеги заявили, що він завжди був усміхненим, попри усю небезпеку своєї роботи. Олександр був прикладом для них - урівноваженим, відповідальним, розсудливим і обережним. Ті, хто працював з ним, уточнили, що Мамчур був другом, який завжди дасть пораду, допоможе і підтримає іншу людину.

Фото: Національна поліція України

Співробітниця підрозділу, який очолював Олександр, Рита Семенчук, сказала, що він дуже переймався за особовий склад і завжди був поруч.

«А ще він був чуйним, відважним, щирим. Саша ніколи не відправляв нас на завдання, допоки сам не переконається, що можна працювати. Він ніколи не боявся. І своєю смертю він зберіг життя комусь із нас», - вважає Семенчук.

Зі слів старшого інспектора ВВТС Володимира Луцука, Мамчур завжди ставився до всіх із розумінням. А ветеран рівненських поліцейських-вибухотехніків підполковник Валерій Крутой заявив, що Олександр хотів і умів працювати.

Про точність слів Крутого свідчить і те, що за підсумками роботи поліції Рівненщини у 2020 році Мамчур отримав нагороду від Головного управління Нацполіції в Рівненській області - за сумлінне й успішне виконання службових обов’язків.

Без найріднішої людини залишилися 5-річний син Анатолій, дружина Анна, батьки - Олена Олегівна та Богдан Віталійович, і 2 його сестри.

Як зазначили мати і батько Олександра, коли їхній син поїхав у відрядження на Харківщину, їхні хвилювання були надмірними – вони упродовж двох тижнів не знаходили собі місця і рахували години до його повернення. Олені Олегівні навіть приснився сон про оповите темрявою Рівне.

І доля поліцейського склалася так, що цей виїзд став для нього останнім – на початку жовтня рідним повідомили, що його не стало…

Мати назвала його янголом-охоронцем у сім’ї, оберегом для сестер. А батько уточнив, що Олександр акумулював позитив, відсікаючи усе негативне, і заявив, що біля нього не могли бути поруч погані люди.

Дружині Мамчура важко змиритися з втратою щиро люблячого і відданого чоловіка. За словами Анни, Олександр був взірцем найтурботливішого батька і приділяв сину максимум уваги, попри цілодобові чергування та оперативні виїзди.

З особистого архіву

«З Толею він, навіть перебуваючи у відрядженнях, спілкувався щодня по відеозв’язку, щоб син відчував, що тато поруч», - заявила жінка.

Прощання з Олександром Мамчуром відбулося 7 жовтня 2022 року у Рівному, і на нього прийшло близько тисячі людей. Церемонія відбулася у міському Будинку культури. А поховали поліцейського у цьому ж місті, на Алеї Героїв.

Фото: Факти

Фото: Суспільне

Усім колегам зараз дуже важко проходити повз кабінет Мамчура, де він уже ніколи не з’явиться. Вони досі приносять сюди квіти.

«Ми проходимо повз кабінет і в усіх одна думка: Сашко у відрядженні і скоро повернеться», - сказав рівненський вибухотехнік Андрій Волянюк.

Вічна пам'ять полеглому Герою...

Перше фото: Національна поліція України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-