Ракетна атака на Запоріжжя: що відомо

Ракетна атака на Запоріжжя: що відомо

Укрінформ
Ворожа армія вдень 22 березня випустила кілька ракет по Запоріжжю, одна з них влучила між двома дев'ятиповерхівками, пошкодивши будинки

У Повітряних силах ЗСУ кажуть, що росіяни атакували мирних запорожців з реактивних систем залпового вогню "Торнадо-С". Сигнал повітряної тривоги спрацював вже після першого "прильоту". Загалом, в місті під час ракетної атаки пролунало шість вибухів.

Кореспондент Укрінформу побував на місці події.

ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ

Станом на 18:30 було відомо, що постраждало 34 особи, з яких троє дітей. Силами підрозділів ДСНС вдалося врятувати шістьох мешканців, двох собак. Рятувально-пошукові роботи тривають.

На місці події розгорнуто оперативний штаб (волонтерські намети та намети Запорізької міської ради), куди люди можуть звернутися за допомогою, отримати консультації щодо подальшого розміщення.

За словами заступниці начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Олександрівському району Лілії Примушко, представники соцзахисту реєструють постраждалих, збирають дані про зруйноване житло, вибиті вікна - складаються окремі списки.

"Видається "дорожна карта", аби людина знала, де оформити допомогу на проживання, які види допомоги є. Наприклад, якщо зруйновано або стало не придатним для проживання житло, то це буде допомога, яку виплачують внутрішньо переміщеним особам: 2 тис. грн на особу або 3 тис. грн, якщо людина має інвалідність або це дитина до 18 років. Другу допомогу оформити може власник житла: 10 тис. грн щомісяця з моменту пошкодження житла. Власник має звертатися до ЦНАПу. Якщо у складі родини постраждалої є особа з івалідністю, дитина, якщо родина багатодітна або є отримувачем субсидій та пільг, то можна отримати разову допомогу - 15 тис. грн.", - каже посадовця.

За її словами, впродовж дня до соцпрацівників звернулось близько сотні людей.

ЩО ВІДБУВАЛОСЬ НА МІСЦІ АТАКИ

Через ракетну атаку рух транспорту в районі, де знаходиться будинок, було обмежено. Але враховуючи, що мова йде про спальний район міста, де багато житлових висоток, торговельний центр та супермаркети, людей поблизу місця трагедії було дуже багато.

"Мені дуже треба пройти… там горить квартира… там мої родичі!" - лунали крики молодого хлопця, який підійшов до правоохоронців і вимагав, аби його пропустили до будинку.

На той момент на місці вже працювали рятувальники, медики, поліція, волонтери, представники "Червоного Хреста".

Поблизу під'їзду будинку, в кут якого влучила ракета, стояли волонтери добровольчого рятувального підрозділу. Хлопці та дівчата в яскравих комбінезонах, в шоломах з ліхтарями шукали та виносили людей з будинку.

"Ми винесли трьох людей з інвалідністю та ще чотирьох мешканців. Один чоловік на 9-му поверсі був після інсульту, на першому - людина у колісному візку. Складність роботи полягала у тому, що треба вміти виносити людей, які самостійно рухатись не здатні. Жінки плакали, люди налякані були. У дідуся, який на каталці, були в квартирі поруч з ним документи і гроші. Ми все зібрали і йому віддали. Виявляється, що людина, яка була з ним в момент удару, від шоку втекла і його залишила", - розповідає волонтер Борис.

З перших хвилин трагедії на місці працював і загін швидкого реагування "Червоного Хреста". Волонтери врятували 4 людини, зокрема, одній особі надали медичну допомогу - у неї був складний перелом руки.

"Розгорнуто шпиталь, аби надавати гуманітарну допомогу. Ми збираємо інформацію про потреби людей. Вже півсотні точно маємо заявок. Люди зараз в шоці. Просто в шоці. Вони повертаються з роботи - і приходять до нас. Обидва будинки - ОСББ, ми взяли контакти керівників і будемо з ними тримати зв'язок. Завтра, думаю, тут буде пік - люди йтимуть по допомогу", - ділиться керівниця голова Запорізької обласної організації “Червоного Хреста України” Оксана Бекетова.

Рятувальники кілька годин безперервно намагались приборкати осередки пожежі, які виникали то в одній, то іншій квартирі.

Разом із профільними службами на місці "прильотів" майже весь день перебували очільник області Юрій Малашко та в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ

44-річний Андрій знімав квартиру на п'ятому поверсі. Чоловік вивіз родину з Гуляйполя, яке щодня перебуває під ворожим вогнем. Дружина з дітьми нині мешкає у Львові, а він знайшов роботу та лишився разом зі своєю мамою у Запоріжжі.

"Ми раніше знімали житло в будинку по вулиці Незалежної України,  65, але в будинок №67, тобто сусідній, 2 березня було влучання, і ми переїхали сюди. На 5-му поверсі квартира", - говорить Андрій.

Він показує рукою на чорну, обвуглену частину будинку. Там видніються стіни його зйомної оселі. Підлога обвалилася, квартири поверхом нижче немає, вибито шмат стіни.

"Підлога вся рухнула. Я ще речі навіть не розібрав. Он там, де двері, бачте, там були мої документи, може, вони десь тут валяються і я знайду бодай щось. А там, он де стіна і дірка величезна, там ліжко стояло, і все впало", - говорить Андрій.

Розмову довелось завершити - чоловік не зміг втримати сльози.

"Не знаю, що далі робити…. Просто не розумію", - казав він, натягуючи шапку на очі, аби заховати сльози.

У квартирі на першому поверсі мешкала родина з Оріхова. Розмовляємо з учителем фізкультури на ім'я Віталій - він у скривавленій футболці та штанях.

"Якраз проводив урок онлайн. Почалась тривога, я швидко дав дітям завдання. Жінка була дома, поралась на кухні і пішла на балкон, де її мама була. І як виявилось, це найнебезпечніша кімната була. Почув спочатку гул, а потім мене підняло з дивану і кинуло. Дим йшов сильний. Почав звати тещу та дружину, ніхто не озивався. Тещу я потім знайшов, вона могла сама рухатись. Жінку кликав, але вона не озивалась. Почав розбирати раму і все, що там було. Знайшов. Я був у щоці, не здогадався, що треба викликати швидку, почав її сам виводити. В мене руки трясуться, нічого не можу зрозуміти. Знайомий викликав швидку допомогу. У дружини серйозна травма руки, зашивали її, і з очима щось. Мене в лікарню не пустили. Я в чому був вибіг, так от і стою", - розповідає він.

Чоловік каже, що в рідному Оріхові чув вибухи багато разів, бо росіяни вкривають місто снарядами вже давно.

"Там страшне робиться. А тут, виявилось, як вдома. Я коли жінку виводив з хати, то не бачив, що в мене за спиною, я взагалі на будинок не дивися. Головне було довезти її в лікарню. Зараз от прийшов і дивлюсь. Дякувати Богу, я міг ходити і не постраждав під час прильоту, а так би мене разом з ними привалило…. Я не розумію одного:  ну куди вони били, тут же нічого немає!.. Тут будинки прості, і все", - хапається за голову чоловік.

Мешканці другого будинку тим часом чекали, коли їм дозволять зайти в квартири та забрати речі. Люди кажуть, що їм пощастило, мовляв, навіть не в усіх квартирах вікна вилетіли.

На місці з мешканцями будинків працювали волонтери організації "Лікарі без кордонів". Кажуть, що люди дуже розгублені.

"У нас тут є лікарі, медсестри, хелс-промоутери, психологи. Ми приїхали майже одразу після удару. Розгублені люди. Різні за віком, і їх багато", - каже волонтерка Віра.

Скільки людей втратили житло, наразі  невідомо, скільком потрібен тимчасовий прихисток - теж питання. В мерії запевнили: житлом постраждалих забезпечать - готелі, гуртожиток, модульне містечко.

Чи є під завалами люди? В ОВА вважають, що, скоріш за все, так. В одній із квартир, де була пожежа і куди, власне, і влучила ракета, за попередньою інформацією, проживала сімейна пара.

Це вже десятий і одинадцятий багатоповерхові будинки у Запоріжжі, які постраждали від атак росіян.

Ольга Кудря, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка і Олексія Ковальова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-