У спільному замовленні боєприпасів для України візьмуть участь понад 20 країн – Боррель

У спільному замовленні боєприпасів для України візьмуть участь понад 20 країн – Боррель

Оновлено
Укрінформ
У спільному замовленні боєприпасів у європейської оборонної промисловості під егідою Європейського оборонного агентства братимуть участь 17 країн ЄС та Норвегія, невдовзі ця кількість зросте до 20 і навіть більше, а сам проєкт розпочнуть реалізовувати до кінця травня.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками спільного засідання Ради ЄС за участі міністрів закордонних справ і міністрів оборони країн-членів заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перший шлях (допомоги Україні) передбачає поставку боєприпасів з уже існуючих складів. Другий – постачання 155-мм боєприпасів від європейської оборонної промисловості та від Норвегії. Зараз 17 країн-членів та Норвегія підписалися під проєктом Європейського оборонного агентства, але я знаю, що більше приєднаються невдовзі. Думаю, що нас буде більше 20 країн-членів, що братимуть участь у цьому проєкті. Тож, цей проєкт просувається добре, і контракти з промисловістю мають бути укладені до кінця травня», - сказав Боррель.

Читайте також: Спільні закупівлі боєприпасів ЄС є стратегічним кроком, який наблизить перемогу — Дмитро Кулеба

Він зауважив, що сьогодні вранці, під час зустрічі міністрів закордонних справ, відбулася відеоконференція з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, який поінформував європейських урядовців про поточну ситуацію та хід війни.

«Він (Кулеба – ред.) знову передав нам дуже чітке послання: «Ми потребуємо боєприпасів, і потребуємо їх швидко». Відповідь Ради ЄС була також чіткою: Україна може надалі розраховувати на Європейський Союз. У цьому зв’язку я радий оголосити, що міністри оборони та закордонних справ разом погодилися з пропозицією терміново надати артилерійські боєприпаси з існуючих складів за рахунок спільного замовлення, а також збільшити виробничі спроможності європейської оборонної промисловості», - зазначив високий представник ЄС.

Він зауважив, що для реалізації цих планів країнам ЄС доведеться працювати за дуже жорстким графіком. Мета - надати Україні 1 мільйон артилерійських боєприпасів упродовж одного року.

«Для цього ми скористаємося поставками з уже існуючих складів та спільним замовленням на нове виробництво. У фінансовому вимірі ми говоримо про 2 мільярди євро на відшкодування. Але варто враховувати, що таке відшкодування покриває 55-60% від фактичних витрат. Тож з практичної точки зору ми говоримо про витрати, що вдвічі перевищують цю суму», - додав Боррель.

Читайте також: Фон дер Ляєн вітає рішення надати Україні мільйон одиниць боєприпасів

Як повідомлялося, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій запропонувати триєдиний підхід для прискорення постачання в Україну боєприпасів, яких вона гостро потребує. Зокрема, планується виділити 1 мільярд євро для компенсації країнам ЄС негайних поставок уже існуючих боєприпасів, ще 1 мільярд євро буде спрямований на спільне замовлення таких боєприпасів у європейської оборонної промисловості для поповнення арсеналів та продовження постачання боєприпасів в Україну. Третя складова цього плану передбачає розвиток виробничих спроможностей європейського ВПК для вирішення викликів, що постають перед ЄС у сфері безпеки у зв’язку із російською агресією.

Сьогодні цей план отримав підтримку Ради ЄС у форматі «Jumbo» - одночасно за участі міністрів закордонних справ та міністрів оборони ЄС. Учасники зустрічі першим питанням розглянули ситуацію в Україні та продовження військової допомоги для забезпечення її права на самооборону від російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-