Енергетична інфраструктура України в умовах війни: паливний фронт та підготовка до нового опалювального сезону

Енергетична інфраструктура України в умовах війни: паливний фронт та підготовка до нового опалювального сезону

Укрінформ
20 березня, 15:00 - панельна дискусія на тему: «Енергетична інфраструктура України в умовах війни: паливний фронт та підготовка до нового опалювального сезону».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Олександр Харченко - директор Центру досліджень енергетики; Григорій Плачков – очільник Державної інспекції ядерного регулювання, 2017-2021 рр.; Сергій Куюн - директор консалтингової групи «А95»; Юрій Бойко - радник прем'єр-міністра України.

Актуальні питання:

– Виклики та можливості для енергетичного сектору України в умовах війни?

– Зима 2024: як готуватиметься Україна?

– Газ, нафта, вугілля – де братимемо енергоресурси?

– Яким буде енергетичний ринок після закінчення війни?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Цьогоріч Україна значно збільшить кількість газотурбінних та біогазових установок - експерт

Україна планує значно наростити значну кількість газотурбінних та біогазових установок до початку наступного опалювального сезону; вже до кінця цього літа очікується надходження 20-30 одиниць такого обладнання потужністю від 25 до 50 МВт.

Про це повідомив радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Новинкою цього сезону стане будівництво генеруючих потужностей, які можна оперативно розгорнути і які будуть відповідати програмі децентралізованої генерації. Йдеться про газотурбінні установки, які можна швидко розмістити та швидко підключити до мереж, та про біогазові установки з локалізацією до місцевих видів доступного палива. Так само буде делеговано доручення органам місцевої влади зробити і почати реалізовувати локальні програми розвитку децентралізованої генерації», – сказав Бойко.

За його словами, на сьогодні вже ведеться діалог із міжнародними партнерами про постачання необхідного обладнання.

«Розглядати ці установки як джерело постійного виробництва електроенергії не варто. Це має бути резерв. Або для покриття максимумів», – додав Бойко.

Як повідомлялося, Україна має високий потенціал здійснити децентралізацію процесів генерації електроенергії, які відповідатимуть загальноєвропейським правилам безвуглецевого розвитку.

План відновлення української енергетичної інфраструктури, зокрема, включає виробництво сонячних панелей, обладнання для вітряків, інвенторного обладнання, систем довготривалого зберігання енергії, впровадження розумних мереж, будівництво потужностей з виробництва "зеленого" водню.

Україна має вже зараз думати про розвиток власного виробництва нафтопродуктів - експерт

Після завершення війни Україна матиме всі можливості для розвитку сфери нафтопереробки та нафтовидобутку, адже вже зараз спостерігаються сприятливі зміни структури ринку.

Таку думку висловив директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Є серйозні стимули для зміни структури ринку, а також розвитку вітчизняного нафтовидобутку та нафтопереробки. Я бачу, що навіть ті заводи, на яких поставили хрест: Дрогобицький завод, Надвірнянський, Одеський – отримають шанс на друге життя. Оскільки буде створена конкурентна ситуація, що сприятиме позитивним змінам у нафтовидобутку», - зазначив експерт.

За його словами, раніше паливний ринок на 80% залежав від постачань з рф і білорусі. Це було дешеве пальне, яке не давало вітчизняним підприємствам ефективно конкурувати, що призводило до відсутності інвестицій і розвитку. Зараз ситуація змінилась, адже налагоджено співпрацю з іншими міжнародними партнерами.

Куюн також додав, що Україна повинна вже зараз думати про розвиток власного виробництва нафтопродуктів, оскільки це дозволить зменшити обсяги імпорту відповідного ресурсу.

«Про це треба думати в контексті підвищення безпеки цих об‘єктів. Наприклад, по ходу того як будуть надходити нові системи протиракетної оборони. Або ж зробити акцент на безпеці стратегічних для нас підприємств», - резюмував директор консалтингової групи «А95».

Як повідомлялося, Україна в умовах війни побудувала нову та ефективну систему надходження пального, яка забезпечує країну необхідними обсягами цього ресурсу. У найбільших українських мереж є запаси нафтопродуктів майже на 30 діб реалізації.

Відео: 

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-