Презентація проєкту Закону «Про публічні консультації»

Презентація проєкту Закону «Про публічні консультації»

Укрінформ
20 березня, 10:00 - презентація проєкту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254), підготовленого до розгляду парламентом у другому читанні.  

Організатор: Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Учасники: Олена Шуляк -  народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Аліна Загоруйко - народний депутат України, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Роман Грищук - народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій; Олена Бойко - експерт Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування та стійкості в Україні»; Мар’яна Захарченко - експерт з правових питань Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»); Максим Лациба - керівник Програми розвитку громадянського суспільства проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень».

Довідково: Презентація проєкту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254) відбудеться за сприяння та підтримки Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період», Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні.

Запитання для спікерів надсилайте на адресу: romankyslenko@gmail.com

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Законопроєкт "Про публічні консультації" готовий до розгляду у другому читанні – Шуляк

Законопроєкт "Про публічні консультації" (№4254) готовий до розгляду Верховною Радою у другому читанні.

Про це повідомила заступниця керівника фракції "Слуги народу", голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк на пресконференції в Укрінформі.

Шуляк зазначила, що робоча група два роки працювала над текстом документа. "Він готовий (до розгляду в другому читанні – ред.) і направлений до Верховної Ради для врахування в порядку денному", – сказала голова профільного комітету.

Своєю чергою заступниця голови комітету, керівник підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко поінформувала про особливості законопроєкту. За її словами, публічні консультації - це не просто окрема дія, а цілий процес.

"Він включає в себе етап постановки проблеми, розроблення, формування і реалізацію державної політики. У процесі проведення всіх цих етапів суб’єкт публічних консультацій збирає та опрацьовує пропозиції. І звичайно, оприлюднює результати аналізу", – зазначила Загоруйко.

Депутат зауважила, що законопроєкт містить принципи проведення публічних консультацій, що є базисом, на якому формується проведення консультацій.

За її словами, публічні консультації проводяться так: суб’єкт владних повноважень складає план їх проведення та оприлюднює консультаційний документ, в якому визначається предмет консультацій, місце та час їх проведення, повідомляється про зацікавлених сторін та запрошених осіб. Далі інформуються всі зацікавлені сторони, проводяться певні заходи в межах публічних консультацій, під час яких надходять пропозиції та зауваження, які потім оприлюднюються. Суб‘єкт владних повноважень має проаналізувати цей процес, скласти звіт та оприлюднити його.

"За результатами проведення публічних консультацій здійснюється моніторинг проведення цього процесу", – додала парламентарій.

Згідно з наданою інформацією, суб‘єктами публічних консультацій можуть виступати народні депутати, комітети ВР, Кабінет Міністрів, окремі міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, органи влади АРК, місцевого самоврядування, державні колегіальні органи, які забезпечують формування та/або реалізують державну політику, Нацбанк, підприємства, установи, організації, саморегулівні організації.

Законопроєкт визначає єдині правила проведення публічних консультацій.

Документ встановлює строк для їх проведення – не менше 15 робочих днів з дня оприлюднення консультаційного документа чи отримання зацікавленою стороною звернення суб‘єкта проведення публічних консультацій.

Окрім цього, встановлюється обов‘язковість проведення електронних консультацій щодо всіх проєктів актів та передбачається створення онлайн-платформ для проведення публічних консультацій.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про публічні консультації" (№4254) 5 березня 2021 року.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-