Яким буде повернення українських захисників у мирне життя після перемоги у війні?

Яким буде повернення українських захисників у мирне життя після перемоги у війні?

Укрінформ
Невдовзі нашій державі доведеться інтегрувати у мирне життя та працевлаштовувати величезну кількість ветеранів і ветеранок

За прогнозами Міністерства у справах ветеранів, після війни в Україні налічуватиметься близько 3 мільйонів ветеранів. Усім їм необхідно буде заново навчитися жити в цивільному житті, яке дуже відрізняється від військової служби. Самостійно людині буде складно це зробити, тож держава має подбати про ці процеси. Вже зараз необхідно напрацьовувати конкретні програми, які допоможуть людині з бойовим досвідом знайти своє місце в мирному житті.

Наразі Мінветеранів активно працює над запровадженням механізму переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Зокрема, під час дискусії в Медіацентрі Україна-Укрінформ на тему: «Сучасний український ветеран – виклик для суспільства?» були обговорені такі інструменти інтеграції до мирного життя: психологічна й фізична реабілітація, навчання та перекваліфікація, а також подальше працевлаштування. Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна наголосила, що такі інструменти необхідно буде надати людині вже за рік – до звільнення з військової служби.

Фото: Мінветеранів
Фото: Мінветеранів

«Після перемоги, яка, переконана, вже не за горами, нашій державі доведеться інтегрувати у мирне життя та працевлаштовувати велику кількість ветеранів і ветеранок. Це серйозне завдання для держави – запровадити людиноцентричний підхід до наших захисників, надати їм необхідні інструменти підтримки фізичного та ментального здоров’я, працевлаштування, отримання цивільних спеціальностей, можливість відкриття власної справи», – зауважила міністерка.

ПСИХОЛОГІЧНА ТА ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ

В системі Мінветеранів діють п’ять реабілітаційних центрів, і зараз триває робота над тим, щоб пристосувати їх до сучасних вимог. Флагманським проєктом розвитку мережі реабілітаційних центрів має стати центр у Бородянці, який у березні минулого року прямим танковим попаданням було повністю зруйновано. Крім основного – реабілітаційного завдання, центр займатиметься не менш важливим – це збір, систематизація та аналіз усіх фактів геноциду росії проти українського народу. Того, що коїлося під час окупації російськими військами наших територій.

Міністерка у справах ветеранів зазначила також, що в липні минулого року було запроваджено механізм, відповідно до якого з Мінветеранів напряму контрактуються лікувальні заклади, котрі відповідають певним критеріям. Зокрема, за її словами, якщо в лікувальному закладі є мультидисциплінарна команда, у складі якої є лікар-психіатр, психоневролог і два психологи, то відповідно – укладається й контракт із міністерством. Таким чином військові, які проходять у цьому закладі фізичну реабілітацію, зможуть одночасно отримати й психологічну допомогу.

Лапутіна зауважила, що міжнародні партнери зі США, Норвегії, Польщі, а також міжнародні організації ООН, USAID, IREX надають допомогу Україні у сфері реабілітації ветеранів.

Міністерка повідомила, що вже відкрито гарячу лінію психологічної підтримки для ветеранів, членів їхніх родин і всіх, хто потерпає від війни. Психологи, які там працюють, були спеціально перенавчені саме на надання кризової психологічної допомоги. “Люди телефонують із різних питань. Зокрема, коли переживають за своїх родичів на передовій, коли самі переживають під час обстрілів, бо ж через це зазнають психологічної травматизації”, – відзначила урядовиця.

У майбутньому в міністерстві планують створити індивідуальну та групову підтримку для тих людей, хто втратив родичів на війні.

НАВЧАННЯ ТА ПЕРЕКВАЛІФІКАЦІЯ

Передбачається, що людина після військової служби має стати «воїном відновлення», який буде піднімати економіку України. Для цього ветерани мають бути конкурентоспроможними на ринку праці, й держава має надати їм можливості навчання за певною спеціальністю.

У співпраці з Міністерством освіти і науки, Мінветеранів планує створити 25 центрів ветеранського розвитку на базі найкращих навчальних закладів України. “Ми вважаємо, що вищі навчальні заклади, і також заклади середньої спеціальної освіти мають людський та фаховий потенціал для того, щоб у співпраці з нами задовольняти потреби перенавчання на цивільні спеціальності”, – зазначила Лапутіна.

Крім того, міністерство продовжує співпрацю з фондом “Україна-Норвегія”. У рамках такої співпраці продовжується навчання для ветеранів, що допоможе відкрити власний бізнес або обійняти посади в українських і міжнародних підприємствах.

Серед ветеранів дуже популярна IT-сфера. Відтак з 1 лютого стартував набір на перші курси з навчання за фахом «Кібербезпека». У межах навчання ветерани отримають комплексну підготовку в цій галузі, а саме:

● професійні знання відповідно до обраного курсу від провідних викладачів України у галузі кібербезпеки;

● сертифікат про навчання;

● стажування у кращих компаніях та держустановах;

● працевлаштування за фахом у разі успішного завершення навчання;

● підтримку психолога на кожному з етапів Програми;

● поглиблені знання з професійної англійської мови;

● практичні навички Soft Skills (підготовка резюме та мотиваційного листа, підготовка до співбесіди тощо).

ВЛАСНА СПРАВА

Лапутіна зазначила, що багато людей після служби хочуть займатися саме власною справою і не бути найманим працівником. Зокрема, популярне серед ветеранів агропідприємництво. “Це невеличкі фермерські господарства, які дають змогу людині не тільки залучити власну родину до цього бізнесу, а й також психологічно реабілітуватися при роботі з землею, на роботі у тваринництві, сільському господарстві”, – сказала міністерка.

Через Український ветеранський фонд при Мінветеранів уже запроваджено грантові програми для підтримки ветеранського бізнесу. Українські захисники мають змогу отримати певну грошову допомогу для налагодження власної справи.

Окрім іншого, на початку року Мінветеранів та мережа супермаркетів «Сільпо» підписали Меморандум про співпрацю. Так, ветерани-підприємці отримали змогу представляти у мережі свою продукцію як крафтові виробники. Під торговельною маркою “Створено Захисниками” їхня продукція зможе продаватися на полицях для малих виробників “Лавка Традицій”. Наразі Мінветеранів працює над тим, аби якомога більше ветеранів-підприємців дізналися про таку можливість та долучилися до цього проєкту. 

Водночас міністерка у справах ветеранів наголосила, що навіть після повернення до цивільного життя люди, які мали бойовий досвід, у разі військової ескалації мають бути готовими піти захищати країну, і для цього держава має проводити періодичні навчання за прикладом Ізраїлю.

“Захисник у війську, воїн-відновлення у мирному житті, й потенційно він готовий стати на захист країни у разі постання нової військової загрози. Так сталося у лютому минулого року, коли багато тих, хто має бойовий досвід, – не маючи ніякого припису від військового підрозділу, взяли свої рушниці та пішли нас захищати. І не питали, чи потрібно це, чи ні”, – підсумувала Лапутіна.

* * *

Перше фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-