Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Сто вироків – багато чи мало, і чи важлива кількість

Сто вироків – багато чи мало, і чи важлива кількість

Укрінформ
В останній день січня 2023 року декілька ЗМІ повідомили про ухвалення Вищим антикорупційним судом 100-го вироку за наслідками розгляду кримінальних проваджень по суті пред’явленого обвинувачення. 

А вже надвечір цього ж дня, без тривалої паузи, колегія суддів ВАКС постановила 101-й вирок. Тож, проаналізуймо діяльність суду, яка передувала цьому «ювілею», та спробуймо відповісти на питання, окреслене у заголовку.

Узагальнимо

Нагадаємо, ВАКС розпочав свою процесуальну діяльність 05.09.2019, а вже навесні 2020 року, як і весь світ, стикнувся з наслідками епідемії COVID. Після 24.02.2022 життя кожного громадянина нашої країни змінилось докорінно, і працівники судів не стали виключенням.

Разом з тим, упродовж всього цього часу суд гідно долав усі виклики і жодного дня не припиняв свою роботу, судді здійснювали правосуддя, а працівники апарату забезпечували організаційні аспекти такої діяльності.

За цей час законодавець двічі вдавався до розширення юрисдикції ВАКС:

● перший раз, у 2019 році, шляхом віднесення до нашої підсудності справ про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави в порядку цивільного судочинства;

● у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення держави-агресора до підсудності ВАКС були передані справи про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», у порядку адміністративного судочинства.

Тож, наразі суд у складі 11 суддів Апеляційної палати та 27 суддів першої інстанції розглядає різні категорії справ та здійснює судочинство за правилами трьох процесів – кримінального, цивільного та адміністративного.

Коротко зупинюся на основних аспектах розгляду у ВАКС кримінальних проваджень по суті пред’явленого обвинувачення:

● вони розглядаються колегіально у складі трьох суддів;

Слід зауважити, що з 27 суддів першої інстанції в різні періоди діяльності суду від 6 до 12 суддів були обрані слідчими суддями, тож через особливості автоматизованого розподілу справ колегіальний розгляд кримінальних проваджень по суті переважно здійснювали лише п’ять колегій, тобто 15 суддів.

Зараз триває професійна дискусія щодо доцільності внесення змін у законодавство у частині надання суддям ВАКС можливості розглядати всі або окремі категорії кримінальних проваджень одноособово. Але це предмет для окремої детальної розмови, позаяк таке рішення має як позитивні риси, так і недоліки.

● обсяг звичайного для ВАКС кримінального провадження налічує багато томів, з великою кількістю письмових і речових доказів, свідків, матеріалів за наслідками проведення негласних розшукових дій, які мають бути відтворені у судовому засіданні. Про один із таких ми розповідали детально тут;

● жодне з кримінальних проваджень у ВАКС не було розглянуто за спрощеною процедурою, через визнання недоцільним дослідження доказів щодо обставин, які ніким не оспорюються (ч. 3 ст. 349 КПК України). В той час як у загальних місцевих судах значна кількість кримінальних проваджень розглядається саме в такому порядку, що дозволяє суттєво зекономити процесуальний ресурс, зокрема час;

● у середньому розгляд кримінального провадження із ухваленням вироку тривав 499 днів: мінімальний строк ухвалення вироку становив 44 дні (8 днів у випадках затвердження угоди), максимальний – 1226 днів.

Трохи статистики

За період роботи з 05.09.2019 по 31.01.2023 ВАКС як суд першої інстанції ухвалив 101 вирок стосовно 130 осіб:

● 2019-2020 роки – 22 обвинувальних вироки щодо 25 осіб і 2 виправдувальних вироки щодо 2 осіб;

● 2021 рік – 27 обвинувальних вироків щодо 32 осіб і 7 виправдувальних вироків щодо 9 осіб;

● 2022 рік – 34 обвинувальних вироків щодо 49 осіб і 3 виправдувальних вироки щодо 7 осіб;

● 2023 рік – 6 обвинувальних вироків, якими засуджено 6 осіб.

Частка обвинувальних у загальній кількості ухвалених ВАКС вироків становить 88% – 89 таких судових рішень стосовно 112 осіб (з них за наслідками затвердження угод про визнання винуватості – 29 вироків стосовно 36 осіб).

Вироками ВАКС (без урахування скасованих судових рішень) засуджено 105 осіб, серед яких:

- 1 заступник міністра;
- 3 народних депутатів;
- 19 суддів;
- 4 прокурорів;
- 8 адвокатів;
- 1 державний службовець категорії А;
- 4 інших категорій державних службовців;
- 3 слідчих органів прокуратури;
- 2 оперуповноважених органів СБУ;
- 1 голова та 3 депутатів місцевих рад;
- 2 голів місцевої державної адміністрації;
- 19 керівників державних підприємств;
- 4 осіб керівного складу комунальних підприємств.

В апеляційному порядку оскаржувались 79 вироків ВАКС, у касаційному – 35.

Загалом станом на 31.01.2023 (з урахуванням результатів перегляду вироків у суді апеляційної та касаційної інстанцій та за виключними обставинами) законної сили набрали 56 вироків щодо 72 осіб. На розгляді в суді апеляційної інстанції перебувають 27 проваджень щодо 39 осіб, в касаційній – 8 проваджень щодо 11 осіб.

Вироками ВАКС, що набрали законної сили, до покарання у виді позбавлення волі засуджено 30 осіб. Із них, за наявною у ВАКС інформацією, 19 осіб відбувають покарання в органах та установах виконання покарань, щодо 4 осіб ухвалено рішення про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання або заміну невідбутої частини покарання більш м’яким, 6 осіб перебувають у розшуку. До 42 осіб, згідно з вироками ВАКС, застосовано додаткове покарання у виді конфіскації майна.

Загальна сума задоволених ВАКС та АП ВАКС позовних вимог у заявлених у кримінальних провадженнях цивільних позовах складає майже 174 млн гривень. Найбільші суми задоволених вимог становлять 35 893 551 гривень та 81 900 200 гривень (стягнуто одним вироком).

Також ВАКС застосовано спеціальну конфіскацію (примусове безоплатне вилучення за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна) на загальну суму понад 37 млн гривень та вилучено інше майно. Найбільша сума вилучених за одним вироком коштів становить 20 853 076,57 гривень.

Під час розгляду кримінальних проваджень судом ухвалено 184 судових рішення, якими вжито заходів для підвищення оперативності розгляду справ, зокрема, щодо приводу обвинувачених та свідків, зміни запобіжного заходу, накладення грошових стягнень, тощо. За ініціативи заставодавців, на підставі клопотань органу досудового розслідування чи за зверненнями командирів військових частин суддями ВАКС прийнято десятки судових рішень щодо зняття арештів з майна чи змінення обсягів застави, на загальну суму понад 1,2 млрд грн, які спрямовано на зміцнення обороноздатності України.

Варто зазначити, що жодний обвинувальний акт не надійде до суду без якісного досудового розслідування, яке є предметом судового контролю з боку слідчих суддів. Тому віддаючи належне цій кропіткій роботі, зауважу, що кількість розглянутих з 05.09.2019 до 31.01.2023 слідчими суддями ВАКС заяв, клопотань, скарг на стадії досудового розслідування перевищує 30 000 матеріалів.

Цікаві фабули

У цій колонці висвітлені лише деперсоніфіковані фабули у кримінальних провадженнях, вироки за наслідками розгляду яких набрали законної сили.

1). Виконувача обов’язків директора ДП «Нацпроект «Повітряний експрес» та директора приватного підприємства засуджено до 11 та 10,5 років позбавлення волі відповідно. Засуджені були визнані винуватими у розтраті та заволодінні 116 млн гривень державних коштів під час будівництва проєкту «Повітряний експрес» (ч. 5 ст 191 КК України). Саме у цій справі були задоволені рекордні суми цивільних позовів – 35 та 81 млн гривень відповідно;

2). У переддень повномасштабного військового вторгнення колегія суддів ВАКС ухвалила обвинувальний вирок стосовно екс-заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб і засудила його до 10 років позбавлення волі. Останнього було визнано винуватим у підбуренні до надання неправомірної вигоди у розмірі 100 000 дол США і шахрайстві (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 369 КК України);

3). Натомість щодо екс-міністра інфраструктури судом було ухвалено виправдувальний вирок у зв’язку з відсутністю у його діях складу злочину. Обвинуваченому інкримінувалось незаконне встановлення 20% знижки на портові тарифи (ч. 2 ст. 211 КК України);

4). Двох колишніх суддів одного з районних судів столиці було засуджено за отримання 8000 дол США неправомірної вигоди і призначено покарання у виді 7,5 та 7 років позбавлення волі. У одного з них під час затримання було вилучено зброю без відповідного дозволу, у зв’язку з чим його дії отримали додаткову кваліфікацію за ч. 1 ст. 263 КК України;

5). Судом було затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та директором філії АТ «ДПЗКУ», останнього було визнано винуватим у заволодінні зерном вартістю майже 15 млн гривень і його відвантаженні комерційним структурам. Це перший в історії ВАСК вирок за наслідками затвердження угоди, яким передбачено реальне покарання у виді позбавлення волі строком 3,5 років, а не умовний термін;

6). Керівник Інституту агроекології та природокористування НААН України був засуджений до 8 років позбавлення волі за вимагання та одержання неправомірної вигоди у розмірі 800 000 дол США за надання дозволу і продовження забудови житлового комплексу на території Інституту.

Представники Громадянського суспільства періодично закидають суду відсутність вироків по «гучним» справам, забуваючи, що колегія суддів не може пріоритезувати наявні у її провадженні справи, чинний процесуальний закон дозволяє це зробити лише у кримінальних провадженнях, де обвинувачені є неповнолітніми або перебувають під вартою. Також суд не може вплинути на роботу органу досудового розслідування та процесуального керівника шляхом вказівки, які справи є пріоритетними і перспективними, а які - ні. Тож для колегії суддів всі справи, які надходять до канцелярії суду від прокуратури, є однаково важливими та резонансними.

Але обставини не залишають багато часу на святкування або аналіз досягнень та помилок, оскільки з 31.01 по 3.02 надійшло:

● 2 обвинувальних акта та 172 клопотання, заяви чи скарги. Ці  обсяги цілком можна порівняти з «доковідними» часами.

Маємо надію, що з плином часу буде підвищуватись саме якість досудового розслідування та судового провадження, а суд попри будь-що продовжуватиме здійснювати судочинство на підставі законності та верховенства права з дотриманням високих стандартів правосуддя. Але, звісно, всі ми воліємо це робити виключно в умовах мирної і незалежної України, тож з нетерпінням очікуємо на Перемогу над країною-агресором і подальший розвиток  нашої демократичної та правової Держави.

Катерина Сікора, суддя-спікер Вищого антикорупційного суду, к.ю.н.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-