медведєв визнає, що росія програє: дайджест пропаганди за 10 січня

медведєв визнає, що росія програє: дайджест пропаганди за 10 січня

Укрінформ
Єреван офіційно скасував «Непорушне братерство-2023» з росією, а директорам її військових заводів вже погрожують ув’язненням.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди рф за 10 січня.

  1. У рф зривають оборонне замовлення
  2. російські «орли» заздрять британським «жебракам»
  3. Ірландський «шатун» Соловйова
  4. На смертному одрі ОДКБ москва «хоронить НАТО»

У рф зривають оборонне замовлення

Десятого січня, після відвідування Бронетанкового ремонтного заводу у Санкт-Петербурзі експрезидент рф медведєв, який був нещодавно призначений першим заступником путіна у Військово-промисловій комісії, погрожував кримінальним покаранням за зрив виконання оборонного замовлення.

Він роздратовано заявив: «Західні країни профінансували модернізацію сотень танків радянської моделі Т-72 для їхньої подальшої передачі Києву. Наголошую: не якихось іноземних танків, а Т-72. Тобто, по суті, наші противники займаються тим самим, і ми в цьому сенсі повинні діяти швидше, наполегливіше та ефективніше».

НАСПРАВДІ, таким чином, один з головних «яструбів війни» визнав, що росія її вже програє. І справа не тільки в танках чи інших бойових броньованих машинах, а в боєприпасах.

Якщо раніше російська армія відчувала нестачу високоточних — крилатих і балістичних ракет, то тепер співрозмовники CNN в США говорять і про дефіцит звичайних снарядів.

На 11-му місяці війни в Україні росія різко знизила інтенсивність артилерійських обстрілів. На деяких ділянках фронту – на 75% порівняно з піковими періодами.

Американські експерти називають цифру до 5 тисяч в середньому на день (раніше 20 тисяч). За оцінками українських – замість 60 тисяч снарядів окупанти тепер щодня випускають 20 тисяч.

Але й це ще не все. На інфографіці Forbes наочно видно, як росія поступово втрачає свою перевагу у бойовій техніці.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 10 січня заявив, що міністри оборони країн альянсу ухвалили рішення наростити запаси озброєння та боєприпасів, щоб бути спроможними захистити власну територію і водночас продовжити допомогу Україні. НАТО тісно координує свої зусилля з ЄС та має прямий контакт з усією світовою оборонною промисловістю. «Дуже важливим є послання, що ЄС і НАТО об’єднані в цьому і разом ми підтримуємо Україну», – підкреслив Столтенберг.

Але, крім слабкого виробничого потенціалу, рф доводиться зараз, фактично, протистояти всій економіці розвинутих країн світу. Воєнний потенціал рф і до війни поступався їм значною мірою. А тепер – ще й через санкції – й поготів. Ставка на мобілізацію, як бачимо, не допомагає. І це визнає вже сам медведєв, який у сталінському стилі погрожує керівникам підприємств ув’язненням на 10 років (згідно з новими положеннями у Кримінальному кодексі РФ).

російські «орли» і британські «жебраки»

На цьому фоні єдине, що залишається пропаганді –  брехати про «лиха» мешканці розвинутих країн Європи через нестачу російських енергоносіїв.

До недавнього часу лідерами фейкового хіт-параду вважалися німці, які «перед Різдвом розкупили всі свічки, але не задля створення святкової атмосфери, а через підготовку до блекауту». Потім їх витіснили мешканці Уельсу, які «доїдають корм своїх домашніх улюбленців, а їжу підігрівають на батареях».

Цього разу на вершині хіт-параду опинилися вже британки, які «через нестачу коштів на оплату теплопостачання змушені займатися проституцією».

НАСПРАВДІ, пересічним росіянам варто було б не зловтішатися з німців чи британців (на що розраховують такі «новини»), а заздрити їм.

Ще позаминулого року в рф відбувся перепис населення. І лише нещодавно росстат нарешті оприлюднив його комунальні підсумки. З них випливає, що:

▪️ Понад півмільйона будинків та квартир в рф взагалі не  електрифіковані;

▪️12,5 млн будинків та квартир не мають централізованого холодного водопостачання;

▪️11,8 млн будинків користуються вигрібними ямами, а 2,6 млн – не мають жодної каналізації;

▪️117,5 тисяч домогосподарств існують взагалі без ознак туалету в будинку чи на ділянці;

▪️16,7 млн осіб мають туалет «поза житлом».

Мабуть, саме тому «скабєєвим і Ко» набагато простіше лити чергове брехливе лайно на голови росіян про «британців, які доївши корм за домашніми тваринами, йдуть на панель». 

Бо в росіян немає навіть нормального туалету. Тому все, що залишається російській пропаганді – згодовувати примарну «велич» тим, хто вже протягом  століть, сидить у позі двоголового орла навіть в відхожому місті. Але зовсім скоро росії доведеться визнати, що вона ніяка не «вєлика», а звичайна деградуюча країна.

Ірландський «шатун» Соловйова 

А тим часом колега Скабєєвої Соловйов продовжує (як йому здається) операцію «європейський Шатун», однією зі складових якої є регулярне надання слова різноманітним «друзям РФ».

10 січня на цю роль був призначений депутат Європарламенту ірландець Мік Воллес, який виступив з тезою, про те, що «політика насичення України зброєю є божевіллям,  якщо ми хочемо боротися з росією до останнього українця».

НАСПРАВДІ, ми вже писали про те, як мем про «останнього українця» різноманітними заплутаними шляхами саме з Заходу таки дійшов до кремля. Але цікаво: хто ж такий цей Мік Воллес, який так наполегливо просуває цей відверто путінський наратив.

Виявилося, що Воллес –  бізнесмен-невдаха. Колись він був власником девелоперської компанії, яка будувала Італійський квартал в районі Ормонд-Куей Дублінських набережних. Згодом компанія була ліквідована, а 19 грудня 2016 року Воллес був оголошений банкрутом із боргами понад 30 мільйонів євро.

▪️ За два роки до цього його заарештували в аеропорту Шеннон під час спроби сісти на борт літака ВПС США. Воллес тоді заявив, що аеропорт начебто використовувався як американська база, а ірландському уряду варто було б обшукати весь авіапарк – з метою пошуку зброї на бортах літаків та їх «участі» в військових операціях. Тоді Воллеса оштрафували на 2000 євро і засудили до 30 діб ув’язнення. 

Його публічно звинувачували в тому, що він «наражає ірландців на небезпеку тероризму, постійно пов’язуючи аеропорт Шеннон з війнами під проводом США «просто заради особистого фігурування в ЗМІ».

Потім війна Воллеса з США вийшла вже на європарламентський рівень, де він почав працювати з 2019 року.

▪️ Під час роботи в Європейському парламенті його критикували за підтримку Венесуели, Еквадору, Китаю, росії, білорусі та Сирії.

▪️ Воллес закидав Організації із заборони хімічної зброї буцімто неправдиве звинувачення режиму Башара Асада у хімічній атаці в Думі 2018 року. Казав, що, «Білі шоломи» були «проплачені США та Великою Британією, щоб змінити режим в Сирії». Ці звинувачення були визнані «фейками, теорією змови та дезінформацією».

▪️ Воллес назвав застосування антиросійських санкцій США та ЄС незаконними, оскільки вони «не відповідають Статуту ООН».

▪️ У березні 2022 року Воллес проголосував проти резолюції Європарламенту, яка засуджувала російське вторгнення в Україну, вимагала путіна вивести війська та надати військову підтримку Україні. Пізніше він заявив, що виступав проти, бо вважає, що «шлях вперед полягає не в збільшенні поставок зброї, а в переговорах».

▪️ Російська пропаганда радісно показала його ролики з критикою відповіді ЄС на російське вторгнення. А західні ЗМІ назвали Воллеса «зіркою авторитарних державних ЗМІ».

▪️ У листопаді 2022 року він проголосував проти резолюції про визнання росії державою-спонсором тероризму.

▪️ 9 січня 2023 року опублікував твіт «Імперії НАТО та ЄС хочуть війни, але європейці хочуть миру», який з радістю підхопила російська пропаганда.

Ось такий він, ірландський «шатун» путіна в Європі.

москва «скасовує НАТО» на смертному одрі ОДКБ

Цікаво, що на так зване офіційне визнання росією «ЛДНР», Воллес відреагував досить дивно: закликав до скасування НАТО.

Ця ж теза з’явилась в окремому проєкті Соловйов Live під назвою VLADTODAY, який позиціює себе як «найважливіший телеканал країни». Підписників на ньому, щоправда, аж 2840, але насправді найважливіший пропагандист росії наполегливо його просуває.

10 січня там поставили собі питання: «Що треба зробити аби зупинити війну в Україні?». Виявилося, що все просто – «треба скасувати НАТО».

НАСПРАВДІ, крім наративу «ніхто взагалі не має втручатися в цей конфлікт», теза про «скасування НАТО на тлі фактичної смерті ОДКБ виглядає відверто смішно. «Відспівування» ОДКБ Вірменією наразі проходить фактично в онлайн режимі. З усім тим, москва не соромиться відверто називати її «банановою республікою».

10 січня офіційний Єреван заявив, що роздумує після 2025 року над заміною російських миротворців в Нагірному Карабаху на ООНівський миротворчий контингент. Саме у 2025 спливає мандат на присутність російських сил у цьому регіоні. Нагадаємо, 22 грудня прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян розкритикував дії російської миротворчої місії у Нагірному Карабаху, заявивши, що вона не виконує своїх зобов’язань.

Але до 2025 року треба ще дожити. Однак, перший ляпас рф вже отримала 10 січня. За словами Пашиняна, Єреван також вважає недоцільним проведення запланованих цьогоріч навчань ОДКБ на території країни. Міністр оборони Вірменії вже письмово повідомив про це об’єднаний штаб ОДКБ. Іронія полягає в тому, що ці навчання мають назву «Непорушне братерство-2023».

До такого «ляпасу» кремль був очевидно не готовий. «Це досить нова заява прем’єр-міністра Вірменії. Думаю, партнери з ОДКБ зв’яжуться та уточнять деталі позиції Вірменії. У будь-якому разі Вірменія – наш дуже близький союзник. Ми продовжимо діалог, у тому числі і з питань, які зараз видаються дуже складними», – прокоментував Пєсков.

У листопаді 2022 року Пашинян відмовився підписати «Декларацію Ради колективної безпеки ОДКБ та про спільні заходи щодо надання допомоги Республіці Вірменія». Причини відмови прем’єр-міністр Вірменії пояснив так:

«Відсутність з боку ОДКБ чіткої політичної оцінки ситуації… може означати не лише її відмову від союзницьких зобов’язань та інтерпретуватися як «зелене світло» для подальшої агресії проти Вірменії. А це суперечить не лише букві, а й духу та змісту основних документів ОДКБ», – заявив він.

Що ж, як відомо, лукашенко заявляв, що остаточно ОДКБ поховає саме Київ. Зараз це штучне «безпекове» утворення існує виключно тому, що ніхто не наважується вийти з нього  першим. Адже це може спричинити «ефект доміно», як було під час розпаду СРСР. У такому ж формальному вигляді існують СНД, Євразійський економічний союз та інші московські проєкти на пострадянському просторі.

Усе кремлівське мертвіє буквально на очах. Тим кумеднішими на цьому смертному одрі виглядають намагання «поховати НАТО».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-