Обов'язкової мобілізації жінок не буде до 2026 року - Міноборони

Обов'язкової мобілізації жінок не буде до 2026 року - Міноборони

Укрінформ
Українки до 2026 року не підлягатимуть обов'язковій мобілізації. Зміни стосуються лише системи обліку.

Як передає Укрінформ, про це заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Немає мобілізації жінок. Зараз є зміни, які стосуються системи обліку. До 2026 року навіть українки, які мають медичну спеціальність - єдину, за якою вони можуть підлягати мобілізації, не матимуть обов’язкової постановки на облік. Інші професії – тільки у добровільному порядку", - сказала вона.

За словами Маляр, наразі на фронті за власним бажанням перебувають близько 5 тисяч жінок. Водночас вона запевнила, що зміни щодо спрощення системи призову були заплановані й розроблені Генштабом ще до початку повномасштабного вторгнення рф.

"Там немає нічого, щоби ускладнювало ситуацію резервістів, призовників, людей, які знаходяться на обліку. Ідеться про спрощення системи обліку", - сказала вона.

Читайте також: Потреби у додатковій мобілізації в Україні поки немає - Резніков

Як повідомлялося, що 7 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік, який 21 жовтня підписав Президент Володимир Зеленський.

Згідно з актом, жінки, придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, і які закінчили заклади професійної, фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-