У рамках розширеного скринінгу новонароджених вже провели понад 18 тисяч досліджень

У рамках розширеного скринінгу новонароджених вже провели понад 18 тисяч досліджень

Укрінформ
Від середини жовтня 2022 року, коли був запроваджений розширений неонатальний скринінг новонароджених на 21 орфанне захворювання, проведено більш як 18 тисяч досліджень.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповіла заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич.

«Цього року новонародженим почали робити розширений неонатальний скринінг – на 21 орфанне захворювання. Уже проведено більш як 18 тисяч досліджень. З цією метою для лабораторій закуплено спеціальне обладнання на суму майже 308 млн грн», - сказала Карчевич.

Окрім цього, додала заступниця міністра, у 2022 році Україна вперше централізовано закупила інноваційний препарат «Еврісді» («Рисдиплам») для лікування дітей, хворих на спінальну м’язову атрофію (СМА). Він буде доступний безплатно вже цього року.

Читайте також: Марія Карчевич, заступниця глави МОЗ України з цифрового розвитку

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2022 року в Україні почали проводити розширений неонатальний скринінг новонароджених на 21 рідкісне захворювання.

Послуга вже доступна у 12 регіонах: Києві, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Читайте також: В Охматдиті відкрили Центр неонатального скринінгу

Раніше в Україні усі новонароджені безплатно перевірялися на чотири спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурію, адреногенітальний синдром, муковісцидоз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-