Марія Карчевич, заступниця глави МОЗ України з цифрового розвитку
Через платформу UNITED24 для потреб охорони здоров’я залучено уже більше 1 млрд грн
04.01.2023 10:00

Попри одинадцятий місяць повномасштабної війни, сфера охорони здоров’я не зупинилася. Навпаки, відповідає на виклики, розвивається. Цифровізація медицини зокрема. Станом на зараз цифровий простір охорони здоров’я об’єднує 35 мільйонів пацієнтів, а також біля 400 тисяч медичних та аптечних працівників, які щоденно працюють з електронними інструментами, взаємодіють з ІТ-системами та реєстрами даних. Електронна система охорони здоровʼя (ЕСОЗ) – ядро цифрової екосистеми охорони здоровʼя України. Вона створює ключові сервіси та містить основні дані про здоровʼя українців: понад 1 млрд цифрових даних в ЕСОЗ (медичні записи); 53 млн е-рецептів; 222 млн електронних направлень. Триває інтеграція в європейську цифрову спільноту. Про це ми поговорили із заступницею міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марією Карчевич.

- Маріє, а тепер досягнення 2022 року перекладемо людською мовою. Що вони – найбільш головні - на практиці означали для українців? 

- Давайте розпочнемо із впровадження цифрових проєктів. 1 серпня 2022 року було запроваджено електронний рецепт на антибіотики, а з 1 листопада – на наркотичні (психотропні) препарати. Передусім, це виконання зобов’язань у межах наших євроінтеграційних прагнень. Окрім цього, боротьба із самолікуванням та неконтрольованим вживання антибіотиків, протидія розвитку антибіотикорезистентності, покращення доступу пацієнтів до препаратів знеболення, спрощення процесів призначення лікування та звітності,  контрольований відпуск ліків. Так, понад 390 тисяч е-рецептів на антибактеріальні препарати сформовано в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). Ще в ЕСОЗ сформовано більше 4 тисяч е-рецептів на наркотичні (психотропні) ліки.  

Менше бюрократії, черг та корупції, коли йдеться про електронні лікарняні, кількість яких уже сягнула більше 10 млн.

- Був ще розширений неонатальний скринінг, якщо не помиляюся?

- Так, цьогоріч новонародженим почали робити розширений неонатальний скринінг – на 21 орфанне захворювання. Уже проведено більше 18 тисяч досліджень. Для цього для лабораторій закуплено спеціальне обладнання на суму майже 308 млн грн. Уперше проведено централізовану закупівлю інноваційного препарату «Еврісді» («Рисдиплам») для лікування дітей, хворих на спінальну м’язову атрофію (СМА). Він буде доступний безоплатно вже в 2023 році.

З огляду на війну в країні впроваджено 7 пілотних телемедичних рішень на суму майже півтора мільйона доларів, серед яких: телемедичне консультування вибухо-вогнепальної та опікової травм, консультативна мережа з використанням пристроїв віртуальної присутності (робот Litev3), телемедична реабілітація «RGS» з напряму нейросенсативних розладів, медичний робот «HomeDoctor». Це, власне, про основні проєкти, які українці вже могли відчути/апробувати на собі.

- А що з кібербезпекою? Часто звучить питання про захист даних і мережі ЕСОЗ.

- Так, створено Галузевий центр кібербезпеки, оскільки часто звучить питання про захист та безпеку даних. 

Для медичних закладів передано більш як  11 тисяч ноутбуків та більше 1000 станцій Starlink.

- До речі, яким чином працюють ці цифрові сервіси в умовах відключення світла? Кожна поліклініка і лікарня мають кілька “старлінків” і генераторів, на які, до слова, збирають амбасадори UNITED24?

- Базова потреба на генератори у медзакладах закрита. Збір іде на додаткову потребу. Інакше кажучи, генераторів, які є в медзакладах, достатньо для забезпечення роботи операційних, реанімації, критичного медобладнання для безперебійної роботи в умовах тривалих відключень світла.  Ураховуючи можливі негативні сценарії, потрібно бути готовим до триваліших блекаутів. Відповідно до того закладам доведеться до генераторів приєднувати й інші прилади, медобладнання, інші групи споживачів для освітлення, приготування їжі…

Якщо говорити про UNITED24, то в рамках цієї ініціативи вже закуплено 516 генераторів і ще триває залучення ресурсів та плануються наступні закупівлі. Тривають поставки генераторів різної потужності і за рахунок інших джерел та від міжнародних партнерів і благодійників. 

Також частина медзакладів, окрім генераторів, забезпечені станціями супутникового інтернету Starink. За час війни передано для потреб медичної сфери понад 1000 таких станцій.

Крім того, на час воєнного стану у нас є норми, що в разі відсутності технічної можливості лікар може видати пацієнту паперове направлення, рецепт тощо. 

- І про UNITED24. Тепер про медичне обладнання та транспорт для медзакладів країни, придбаних за кошти, зібрані через фандрейзингову платформу UNITED24. Тим більше, що ви якраз є головою комісії з питань розподілу коштів для задоволення потреб охорони здоров’я. Скільки чого закуплено?  На яку суму? Куди розподілено?

 - З початку роботи фандрейзинової платформи UNITED24, тобто з травня минулого року, для потреб охорони здоров’я залучено уже більше 1 млрд грн. За зібрані кошти, за рішенням відповідної комісії з їх розподілу ДП «Медичні закупівлі України», закуплено понад 9000 одиниць медичного та іншого обладнання й транспорту. А саме: 133 реанімобілі, обладнані усім необхідним для транспортування тяжкопоранених, 13 одиниць евакуаційного броньованого транспорту,  35 транспортних апаратів штучної вентиляції легень, 28 дитячих апаратів штучної вентиляції легень, 81 операційний стіл, 7954 апарати зовнішньої фіксації, 172 апарати вакуумної терапії ран, 22 рентгенівські установки з С-аркою, 83 наркозно-дихальних апарати, 4 операційних мікроскопи для нейрохірургії, а також, як я вже казала, 516 генераторів.

- Куди насамперед ви передаєте це обладнання?

- Медобладнання і транспорт здебільшого спрямовується до прифронтових регіонів та тих, що активно залучені до надання медичної допомоги пораненим.

Більшість обладнання та машин вже були доставлені в медичні заклади. Закупівлі тривають й надалі, щоб лікарі могли отримувати необхідне для порятунку життів.

Власне, розширено напрями спрямування коштів - додано можливість скеровувати їх на відбудову й модернізацію закладів охорони здоров’я, що були пошкоджені внаслідок бойових дій. Так, КНП «Чернігівська міська лікарня № 3» отримало понад 5,4 млн грн на ремонт рентгенвідділення, яке було частково знищено внаслідок бойових дій. Фандрейзингова платформа UNITED24 – ініціатива Президента України – дуже успішний кейс, який, окрім як комунікаційно, ще й фінансово працює на Україну. Вона змогла об’єднати довкола себе людей по всьому світу!

- Маріє, оскільки ви відповідальні й за медичну гуманітарну допомогу, що надходить на склади Міністерства охорони здоров’я від міжнародних та українських партнерів, поділіться, будь ласка, інформацією – чого скільки надійшло і як здійснюється її розподіл? 

- За період воєнного стану до України загалом надійшло 10 500 тонн медичної гуманітарної допомоги на суму 12,8 млрд грн.

Це допомога від більш як  30 країн світу, від міжнародних та партнерських організацій, українського та іноземного бізнесу та безпосередньо від медичних закладів інших країн.

МОЗ розподіляє цю допомогу не лише на заклади охорони здоровʼя свого підпорядкування, але і на комунальні та відомчі заклади, зокрема і на ті, що знаходяться в підпорядкуванні структур безпеки та оборони. Уся гуманітарна допомога розподіляється за пріоритетністю. Найперше – для закриття потреб медичних закладів, що знаходяться в зоні бойових дій та поблизу них, а також ті, що займаються лікуванням поранених. Крім того, у фокусі - заклади регіонів із великою кількістю внутрішньо переміщених осіб.

Гуманітарну допомогу розвантажують на складах поблизу державного кордону, там її обліковують, а потім розподіляють та доставляють до регіонів із урахуванням пріоритетності. Важливо зазначити, що збір медичних потреб, облік залишків на регіональних складах та в закладах охорони здоров`я, а також розподіли медичної гуманітарної допомоги відбуваються через інформаційно-аналітичну систему «MedData», що забезпечує контрольованість і прозорість процесу.

За час війни також вдалося налагодити співпрацю з волонтерами та благодійниками для координації взаємодії та оперативного забезпечення медичних потреб. Ми усі зараз втілюємо відоме гасло – «За нашу і вашу свободу!». 

 Надія Тисячна

Фото надані Марією Карчевич

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-