Депутати пропонують передати Пенсійному фонду функції з виплати допомоги по безробіттю

Депутати пропонують передати Пенсійному фонду функції з виплати допомоги по безробіттю

Укрінформ
Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає передачу Пенсійному фонду України функції з виплати допомоги по безробіттю та здійснення ним державного контролю за витратами в страхуванні на випадок безробіття.

Як передає Укрінформ, відповідний законопроєкт №8331 зареєстрований на сайті Верховної Ради України.

Як йдеться в пояснювальній записці до документу, з 2023 року Пенсійний фонд адмініструє виплати за трьома видами державного соціального страхування. Що стосується четвертого виду соціального страхування – на випадок безробіття, то на сьогодні функції адміністрування в цій системі здійснює Державна служба зайнятості. Зазначеним законопроєктом пропонується завершити об’єднання органів управління чотирма видами соціального страхування в одній установі – Пенсійному фонді.

Очікується, що передача зазначених функцій до ПФУ забезпечить перенесення акцентів у роботі Державної служби зайнятості з виплати допомоги по безробіттю до реалізації активних заходів зайнятості населення громадян, що дасть змогу зосередити увагу на більш комплексній політиці зайнятості з урахуванням викликів, пов’язаних з війною.

Крім того, уніфікація адміністрування усіх виплат в системі соцстрахування та надання їх в одному органі значно спростить процедури їх отримання застрахованими особами.

Читайте також: Запровадження системи обов'язкового пенсійного накопичення є одним із пріоритетів уряду – Шмигаль

Також реалізація закону забезпечить скорочення адміністративних видатків та оптимізацію витрат на соціальне страхування, що дасть змогу зменшити дефіцит коштів та покращити фінансову стійкість системи.

Як повідомлялося, з 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, відповідно до якої страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-