Як надати домедичну допомогу у разі термічних опіків: роз’яснення МОЗ

Як надати домедичну допомогу у разі термічних опіків: роз’яснення МОЗ

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров’я нагадали громадянам, що робити у разі термічних опіків та яку домедичну допомогу необхідно надати постраждалому.

Як передає Укрінформ, про це МОЗ повідомляє у Фейсбуці.

“Що робити у разі опіків має знати кожен. Особливо під час війни, адже пожежі є неминучим супутником обстрілів наших домівок", - ідеться у повідомленні.

Зокрема медики радять, негайно зупинити контакт з джерелом опіку, тобто зняти гарячий чи обгорілий одяг та відразу обробити рану прохолодною водою чи водою кімнатної температури.

“Охолодження є ефективним, якщо триває 5-10 хв, не довше. Ділянки, які не постраждали, потрібно залишати сухими і теплими. Не можна використовувати лід та крижану воду. Не можна використовувати пантенол”, - зазначають фахівці.

Читайте також: МОЗ і Світовий банк провели навчання з екстреної меддопомоги

Крім того, треба зняти прикраси, тісні речі, які знаходяться безпосередньо або поблизу ділянки опіку. Але не знімати сторонні домішки, які прилипли до ураженої ділянки шкіри

Якщо є в аптечці протиопікова пов’язка, краще скористатися саме нею. Вона охолоджує місце опіку, захищає рану від механічних пошкоджень та інфікування. Така пов’язка не прилипає до рани і не травмує її, забезпечує в рані середовище з постійною вологістю та температурою, здатна поглинати великий об’єм виділень. Необхідно зняти верхню захисну плівку з однієї сторони пов’язки, прикласти нею до рани, потім зняти з другої сторони і не туго зафіксувати бинтом або лейкопластиром на шкірі.

За відсутності спеціальної протиопікової пов’язки, треба прикрити рану стерильною пов’язкою з марлі/бинта, але бинтувати не туго.

Також медики радять дати постраждалому випити води, щоб зменшити інтоксикацію та уникнути зневоднення. Обов’язково дати знеболювальний лікарський засіб, наприклад, ібупрофен, парацетамол, кетанов тощо.

Читайте також: У столичному метро кожну третю п'ятницю проводитимуть тренінги з домедичної допомоги

“Оптимальна поза для людини з опіком обличчя або очей – сидяча. Це допоможе зменшити набряк. Крім того, опіки обличчя, особливо отримані у закритому просторі, зазвичай поєднуються з ураженням дихальних шляхів (чорний язик, обгоріле волосся у ніздрях, змінений голос, утруднене дихання). За наявності пульсоксиметра (сатурація в нормі від 95-96% і вище) або контролем частоти дихання (норма 16-18 дихальних циклів за хв) ви зможете вчасно помітити наростання дихальної недостатності у постраждалого і повідомити про неї лікарів”, - підкреслили фахівці.

Медики радять громадянам телефонувати на “103”, якщо площа опіку у дорослого 10% площі тіла і більше, у дитини – 5% (площа опіків визначається: 1% = долоня постраждалого!) ІІ-ІІІ ст., або якщо опік ІІІ ст. циркулярний (не важливо, тулуба чи руки/ноги), у випадку опіків дихальних шляхів та/або органів зору.

Також звертають увагу, що пацієнти з великою площею опіків особливо схильні до перехолодження. У такому випадку необхідно запобігти втраті тепла організмом, зігріти постраждалого, накрити ковдрою, теплим одягом тощо.

Читайте також: Волонтери спільно з МОЗ забезпечили аптечками понад 16 тисяч військових

Як повідомляв Укрінформ, Міністерства охорони здоров’я України та Німеччини започаткували проєкт, у межах якого пройдуть стажування для надання допомоги пацієнтам з важкими опіками 40 українських лікарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-