Українські вчені виявили новий ген, що відповідає за розлади статевого розвитку та безпліддя

Українські вчені виявили новий ген, що відповідає за розлади статевого розвитку та безпліддя

Укрінформ
Учені Інституту молекулярної біології та генетики НАН України здійснили важливе відкриття, яке допоможе розібратися у генетичних механізмах складних статевих розладів, робити прогнози для діагностики таких хвороб допоможе розробляти лікування чоловічого та жіночого безпліддя.

Про це Інститут молекулярної біології повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Учені ІМБГ виявили новий ген, порушення якого в певній ділянці спричинюють збій статевого розвитку і, як наслідок, - цілу низку ускладнень здоров’я, в т.ч. безпліддя. Цей ген також задіяний у складній системі, що призводить до онкологічних захворювань статевих органів", - йдеться у повідомленні.

Колектив науковців на чолі з професором, доктором біологічних наук, завідувачкою лабораторії геноміки людини ІМБГ НАНУ Людмилою Лівшиць працював над цією темою разом з колегами з Іспанії та Швейцарії.

Як зазначають в інституті, ця робота цікава тим, що генетики використали живі моделі, на яких можна провести експерименти і дослідити тонкі молекулярні механізми порушень, які спостерігаються у людини. Лабораторним об’єктом стала мушка-дрозофіла, в якої послідовність гена DCL3 (STARD8) дуже подібна до відповідних послідовностей в інших живих організмів (комах, хребетних, ссавців і, головне, - людини).

Читайте також: Штучний інтелект навчили передбачати ризик серцевого нападу й інсульту за рентгеном

Робота, яку провів колектив науковців під керівництвом професорки Людмили Лівшиць, належить до царини фундаментальної науки, однак саме ці дослідження відкривають перспективи застосування отриманих знань у практичній медицині.

Це наукове досягнення стало можливим, зокрема, завдяки грантовій підтримці, наданій у 2021 р. Національною академією наук України та фондом Swiss National Science Foundation (Швейцарія).

Статтю про дослідження днями опублікував авторитетний міжнародний науковий журнал eLife.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-