Окупанти в ОРЛО роблять усе, щоб випускники шкіл одразу ішли воювати - експерт

Окупанти в ОРЛО роблять усе, щоб випускники шкіл одразу ішли воювати - експерт

Укрінформ
Щороку на тимчасово окупованій території Луганської області зростала кількість «казацьких» та «кадетських» класів, де основним напрямком навчання є військова підготовка.

Про це сказав головний редактор онлайн-видання «Реальна газета» Андрій Діхтяренко під час панельної дискусії «Цілеспрямована мілітаризація освіти, мови, культури та інша зброя «руського міра», що відбулася в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Кількість «казацьких» класів на окупованій Луганщині зростала в арифметичній прогресії: у 2018 – 2019 роках було 8 таких класів, у 2020-му році – 18 класів, а у 2021-22 роках діють 62 «казацькі» класи, у яких навчається 1200 дітей. Це серйозна проблема, окупанти роблять усе, щоби молоде покоління на окупованих територіях після школи одразу йшло воювати. Для дітей, які навчаються в цих «казацьких» класах, це вже природно», - зазначив Діхтяренко.

За його словами, для цих класів загарбники спеціально розробили шкільний курс «Історії та культури «казацтва» Луганщини».

Діхтяренко зауважив, що в «казацьких» класах основними напрямками навчання є військовий вишкіл, релігійне виховання, пропаганда сімейних патріархальних традицій.

«Обов'язковою є ідеологічна обробка дітей, що базується на російському імперстві, антиукраїнській політінформації і «заказачуванню». Тобто дітям пояснюють, що вони, фактично, є нащадками донських козаків, або ж діє посвята в козаки», - зазначив експерт.

За його словами, впроваджували «казацьку освіту» на Луганщині Сергій Юрченко, який перед цим курував «казаків» у Криму, та киянин Олексій Селіванов, який до 2014 року очолював осередки місцевих проросійських «казаків».

«Їхніми «кураторами» є люди, які впроваджували «казацьку», мілітарну освіту в рф. Це депутат держдуми рф Віктор Водолацький, який керує осередком козаків у Ростовській області. Також колишній заступник губернатора Краснодарського краю, один з ідеологів впровадження казацької мілітарної освіти на Кубані Микола Долуда. Показово, що на Кубані діє 4550 «казацьких» класів, випускники яких пішли воювати проти України», - зауважив Діхтяренко.

За його словами, вже відомо про випадок, коли випускник «казачого» класу з ОРЛО загинув на війні рф проти України.

Читайте також: Загарбники заснували на Херсонщині регіональне відділення «юнармії»

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає проявом геноциду формування загарбниками на тимчасово захоплених територіях України регіональних відділень «юнармії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-