Яйця, м’ясо, молоко: коли зупиниться цінове зростання?

Яйця, м’ясо, молоко: коли зупиниться цінове зростання?

Укрінформ
За оцінками експертів, до кінця року продукція тваринництва може подорожчати ще на 5-10%

Після відносного цінового “затишшя”, коли вартість м’ясо-молочної продукції в Україні змінювалася не надто стрімко, а яйця навіть періодично дешевшали, наприкінці літа - на початку осені темпи подорожчання цих харчів та продуктів їх переробки неабияк зросли. До головних впливів війни — руйнування і тимчасової окупації ворогом частини профільних підприємств, логістичних обмежень, подорожчання пального та імпортних постачань, інфляційних процесів і девальвації гривні - додався ще й сезонний чинник. Як наслідок, навіть в умовах обмеженого попиту (мільйони українців усе ще перебувають за кордоном, купівельна спроможність багатьох, хто залишився, суттєво знизилася), цінники в магазинах і на базарних ятках неприємно для споживача змінюються щотижня, а подекуди — навіть щодня. Більше того, в окремих сегментах ринку фахівці помічають ще й ознаки можливого дефіциту. При цьому аналітики кажуть, що до кінця року висхідна тенденція збережеться. Цінову вакханалію хіба лиш трохи стримуватиме зниження після збирання врожаю вартості кормів для птахівництва й тваринництва.

Далі про цінові тренди детальніше.

М’ясо й сало — на всі смаки. Та не на кожен гаманець

Аналітики ринку підрахували, що за рік — із серпня до серпня - вартість сала в нашій країні зросла у середньому на 26%. У вересні улюблений продукт українців зріс в ціні іще відсотків на 4-5 — з 210 до 218 гривень. І це — з урахуванням відносно помірного подорожчання солоного сала у великих торговельних мережах (залежно від магазину та сорту його вартість коливається від 199 до 230 гривень). Домашнє ж сало узагалі за останній місяць подорожчало на 26 гривень: в середньому до 180-и проти серпневих 156-и гривень за кілограм. Та й це — не межа. Приміром, славетне генеральське сало у Києві коштує від 400 до 500 гривень. А сало спеціального посолу за традиційним українським чи італійським рецептом — від 500 до 600.     

На 10-25 гривень за кілограм подорожчало і м’ясо свиней. Cередня ціна свинячої грудинки  - 158 гривень (проти 144 у серпні), лопатки  - 155 (проти 140), ошийка  - 213 (проти 190), ребер  - 164 (проти серпневих 145 гривень).

Про загальні причини цінового зростання ми вже згадали. Додатковий тиск чинять ще довоєнна тенденція на скорочення поголів’я свиней (5,5 млн голів, на 200 тисяч менше, ніж за рік до того, станом на січень), вирізання й загибель тварин унаслідок бойових дій, перебування частини найбільших в країні відгодівельних комплексів під тимчасовим ворожим контролем.

Один із прикладів:  минулого тижня прицільними обстрілами загарбники знищили приміщення молочнотоварної ферми та 4 корпуси свиноферми ВАТ “Племзавод “Стєпной” в Запорізькій області. “Через руйнування загинули понад 6000 свиней, 1000 нетелів. Молочна і м'ясна продукція Stepnoy до війни була знана і заслужено шанована далеко за межами області. А з початком війни рятувала жителів всіх сусідніх громад”, - наголошують в Асоціації виробників молока.

Дефіцит же змушує переробників, торговців та посередників підвищувати закупівельні ціни на свиней забійних кондицій. За даними асоціації “Свинарі України", подекуди вони вже досягли 80 гривень за кілограм живої ваги. Тоді як, приміром, із січня до початку червня середня закупівльна ціна коливалася в межах 42-52 гривень. В останній декаді червня ціни зросли до 57-62 гривень, але за місяць опустилися до тих же 52 гривень за кілограм. Із серпня почався різкий ціновий підйом  - спочатку до 67, а наприкнці вересня — до 78-80 гривень.  

"Неоднорідність попиту та пропозиції свинини у різних частинах країни спричинила поглиблення міжрегіональної розбіжності цін. Так, хоча в усіх регіонах пропозиція свиней забійних кондицій була обмеженою, найбільше нестача відчувалася на Сході: там кілограм свинини живою масою коштував переважно 78-80 грн/кг. У Центрі основні товарні обсяги живця закуповували по 75-78 грн/кг, а у західних областях мінімальна позначка була на 1 грн/кг вищою", - уточнили у пресслужбі профільної асоціації.

Від критичного зростання цін, за висновками фахівців, українців врятує хіба що традиційна для осені активізація імпорту. Плюс згадане вже здешевлення кормів. До речі, незважаючи на проблеми з логістикою, постачання м’ясної  продукції в Україну й під час війни здійснювалися високими темпами — в січні-серпні імпортували на 70% свинини більше, ніж за цей же період торік.

Звісно ж, на такому тлі дорожчають і ковбасні вироби. Лише за вересень ковбаса зросла в ціні в середньому на 7-10 гривень за кілограм. І якщо рік тому варену ковбасу вартістю в понад 200-220 гривень купували не надто охоче, то зараз і 260-280 гривень за кіло “варенки” - не рідкість. Якісні ж копчені, сирокопчені та сиров’ялені ковбаси вітчизняного виробництва коштують і по 500-600 гривень. Вартість імпортних м’ясопродуктів - майже необмежена.

Зате ціна яловичини в Україні відносно стабільна — із серпня вона змінилася хіба що на 1-2 гривні за кілограм. Не в останню чергу — через падіння на 60% її експорту та пов’язане із цим збільшення пропозиції на внутрішньому ринку. Яловичий гуляш у торговельній мережі в середньому коштує 218 гривень, ребра — 137-138.

А ось найбюджетніший вид м’яса, курятина, із серпня подорожчала в середньому на 5 гривень за кілограм. Вартість стегенець зросла до 102,  гомілок — до 70, філе  - до 135 гривень за кіло.

Стосовно прогнозів, то вони не надто втішні для споживачів. Але й не “убивчі”. "Думаю, приблизно за тиждень-півтора ми побачимо стабілізацію ціни. Вона не буде серйозно рухатися, але буде достатньо високою порівняно з цінами, до яких ми звикли. Загалом Держстат підтверджує, що продовольчий кошик до кінця року може подорожчати ще на 7-8 %. Загальну інфляцію до кінця року обіцяють на рівні 30 %. Тобто ціни на продовольство  проти торішнього грудня будуть вищими на 40 %", –  вважає експерт з економічних питань Олег Пендзин.

Молоко: якість українська, ціна — вже навіть не європейська

Хоча й не так повільно, як у м’ясному сегменті, триває зростання закупівельних цін на молоко. Цим, а також перерахованими вище впливами війни,  переробники пояснюють постійне подорожчання набілу у магазинах. Плюс віднедавна відновився експорт молочних товарів з високою додано вартістю (сухого молока, казеїну, вершкового масла), а також непереробленої молокосировини з України до Європи. Відповідно, внутрішній попит на неї збільшився, а пропозиція готової продукції — скоротилася.       

За даними Асоціації виробників молока, у другій половині вересня ціни зросли в середньому на 10 копійок. Закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку - майже 11 гривень за кілограм, без урахування ПДВ. “При цьому, все більше переважають контракти в 11,30-11,60 грн/кг - залежно від обсягу партії”, - уточнили у профільній асоціації. Й додали, що закупівельні ціни на молокосировину вищого ґатунку підвищилися до 10,33, а першого — до 9,78 гривень за кілограм. Середньозважена ціна трьох ґатунків піднялася на 12 копійок — до 10,36 гривень. Аналітики прогнозують  перегляд закупівельних цін у бік збільшення і в жовтні.

А ось вартість готової молочної продукції в торговельній мережі щотижня зростає не на копійки, а на гривні. Купити пляшку молока дешевше 30, а кефіру - 32 гривень (окрім, як у межах тимчасових акцій) нині фактично нереально. Середня ж ціна молока — 35-36, кефіру — 40-42, білого йогурту — 50 гривень. При цьому ми з вами уже майже забули, що таке “справжній” літр молочної продукції: звичне для більшості виробників розфасування — 870-950 грамів.

Таким чином, вартість цієї продукції вже наближається до найвищих європейських показників. На що наполегливо звертають увагу наші співвітчизники, котрі зараз мешкають в ЄС. За їхніми даними, середня вартість молока у Європі - 0,8 євро (28,45 гривень за офіційним курсом, 32,4 гривні - за ринковим). Але, врахуйте: за літр. Жирністю 3,5 -3,7%, а не 1-2,5%, як у нас!               В Німеччині молоко дорожче — 1,09 - 1,19 євро (до 42,3 гривні за офіційним і до 48,2 гривень за ринковим курсом). А в сусідній Польщі воно взагалі коштує 0,5-0,6 євро. Тобто, не більше 42,3 гривні за літр. При цьому в Асоціації виробників молока визнають, що середня вартість закупівлі сировини в Європі майже на половину вища, ніж у нас - 52 євроценти проти 31...

Звідси — запитання до переробників і торговців: що ж там у нас із націнками і скаргами на “нерентабельність бізнесу”?

Курей меншає — яйця дорожчають

Сезонний фактор (зі зменшенням тривалості світлового  дня продуктивність домашніх курей-несучок падає) найбільше вдарив по вартості яєць, які — дешево, сердито і швидко в приготуванні — багатьох виручали в ці непрості часи. За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Світлани Литвин, середня роздрібна ціна на кінець вересня піднялася до 40,90 гривень  за десяток яєць, що на 21% більше, ніж місяць тому, і на 17%  - ніж у вересні минулого року. Вартість продукції вищої категорії часто перевищує “захмарний” показник у 60 гривень за десяток. Це ледь не вдвічі дорожче, ніж улітку.

Причина - ті ж проблеми, що й із м’ясом та молоком. Через руйнування  потужностей та їх перебування на тимчасово непідконтрольних Україні  територіях промислове виробництва яєць зменшилося на 25-30%.

“У 2021 році сумарно на території Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей було зосереджено 17% промислового виробництва яєць. Зокрема, у Херсонській області розташоване одна з найбільших галузевих підприємств України  - "Чорнобаївська птахофабрика". Однак зараз виробництво яєць на цих потужностях або призупинено або скорочено через окупацію і складність ведення господарської діяльності на прифронтовій території", - пояснила  Світлана Литвин.

Також вона нагадала, що на початку війни деякі підприємства в умовах  невизначеності частково зупинили інкубаційні процеси для отримання курчат. Через це поголів'я курей-несучок неабияк скоротилося. Відповідно, обсяги виробництва яєць зменшилися. Втім, є надія, що це тимчасове явище і поголів'я курей за кілька місяців відновлять.

А ось вплинути на природне підвищення собівартості - подорожчання пального, електроенергії, кормів, ветпрепаратів, імпортного обладнання - до завершення війни навряд чи вдасться. Тож аналітики прогнозують подальше зростання цін на цьому сегменті споживчого ринку. Щонайменше — на 10%. Очікується, що до кінця року десяток звичайних яєць коштуватиме 45-50 гривень, а відбірних — до 70.

Ой там, на торжку, на базарі...

Звісно ж, “усереднені”  показники, які, зазвичай, фігурують в аналітичних довідках і статистичних звітах, річ важлива. Але вони не до кінця віддзеркалюють ситуацію в той чи інший момент у тому чи іншому регіоні. Адже ціни там можуть суттєво відрізнятися. Тому насамкінець додамо трохи конкретних цифр, нагадавши про актуальні ціни на найбільших гуртових ринках країни.

На львівському “Шуварі”  середні ціни у п‘ятницю  становили: свиняча вирізка — 171,5 гривень за кілограм, лопатка — 145, ошийок — 163,5, сало — 105 гривень за кілограм, куряче філе — 126,5, стегно — 89,5, крило — 66,5, гомілка — 63,5 гривень, філе індика — 202,5, стегно — 142,5, крило — 82,5, яловичина (вирізка) — 327,5, лопатка — 180, шия — 171,5 гривень за кілограм.

Середня вартість м’ясної продукції на ринку “Столичний”: свиняча вирізка — 198 гривень за кілограм, ошийок — 190,  задня частина — 140, сало — також 140 гривень за кілограм, куряче філе — 115, стегно — 93, крило — 66, філе індика — 178, стегно — 219, крило — 125, яловичина (м’якоть)  — 175 гривень.

Солодковершкове масло 72,5% на “Шуварі” в середньому коштує 190 гривень за кілограм, на “Столичному” — 170.

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-