Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому ми домовляємося з Естонією про відбудову Житомирщини ще до закінчення війни

Чому ми домовляємося з Естонією про відбудову Житомирщини ще до закінчення війни

Укрінформ
Естонія вже підтвердила свою участь у відбудові 15 об’єктів інфраструктури в Житомирській області. Чому ми запускаємо цей процес, не чекаючи закінчення війни? На це питання є принаймні дві відповіді. 

«Одна справа – дивитися на фото й читати новини. Інша – побачити на власні очі наслідки російської агресії. У мене бракує слів описати, що я відчуваю».

Так сказав мені перший віцеспікер парламенту Естонії, а нині новообраний міністр оборони Ханно Певкур, коли ми оглядали руїни в громадах Житомирщини.

Понад 100 ворожих ударів ракет за шість місяців війни. Зруйновані житлові будинки, школи, лікарні, підприємства, дорожня інфраструктура – загалом понад 2800 пошкоджених об’єктів. За попередніми розрахунками збитки від руйнувань в області складають близько 3 млрд грн. І, на жаль, це ще не остаточна цифра.

Після деокупації Півночі України, як тільки дозволила безпекова ситуація, ми відразу розпочали відновлення – замінювали вікна, ставили двері, ремонтували дахи. Але нам необхідно набагато більше.

Повинні визнати, що нам не вистачить власних ресурсів, аби все відбудувати. Саме тому ми постійно говоримо нашим міжнародним партнерам про ініціативу Президента України Володимира Зеленського – кожна дружня країна може взяти під патронат певну область або місто України та допомогти відбудувати все, що зруйнували російські загарбники.

Першою таку ініціативу підтримала Естонська Республіка. І це не дивно. Адже саме Естонія була першою в озброєнні, санкціях, політичних рішеннях на користь України. І в питанні відбудови Естонія також перша. Справжній друг України. А в співвідношенні до свого ВВП ця країна допомогла нам найбільше: Естонія передала Україні озброєння на третину свого військового бюджету.

І саме Естонія першою офіційно визначила регіон і заявила, що допоможе відновити або побудувати 15 об’єктів на Житомирщині, офіційні урядові делегації вже оглянули їх. Естонія буде відбудовувати Житомирську область не самотужки. Естонський уряд вже домовляється з іншими країнами ЄС і не тільки, щоб вони долучалися до відбудови. Це буде великий міжнародний проект. 

І Уряд Естонії вже затвердив перший об’єкт будівництва в рамках великої відбудови України. Це новий дитячий садок в прикордонному місті Овруч, яке зазнало десятків обстрілів ворогом. Коли Президент каже про відбудову, то йде мова не тільки про відновлення зруйнованого, а взагалі нову філософію та якість інфраструктури України. Кращі світові практики, архітектурні рішення, сучасні технології та європейські стандарти.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсал та заступник керівника Офісу Президента Кирил Тимошенко, Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк заклали початок будівництва дитячого садочку в Овручі. Хочу зазначити, що Урядом Естонії вже виділені відповідні кошти для будівництва даного об’єкту та проведені відповідні тендерні процедури.

Незабаром ми очікуємо наступний об’єкт відбудови України, який визначить естонська сторона в рамках відновлення Житомирщини. А найближчим часом плануємо провести перший регіональний форум відновлення. 

Виникає логічне питання – навіщо відбудовувати зруйноване або будувати нове, якщо війна триває, і російські ракети щодня продовжують руйнувати інфраструктуру країни?

Тут є два аспекти.

По-перше, таке питання не задають викладачі та учні розбомбленого житомирського ліцею №25. Їм просто нема де вчитися та працювати. Не задають мешканці Малина. Вони не можуть нормально дістатися з одного району міста до іншого через зруйнований міст. Мешканці Овруча, які втратили свої домівки. Зруйноване підприємство не може давати людям роботу і працювати на економіку, сплачуювати податки. Дім без даху не захистить від дощу й холоду.

Для цих людей питання не стоїть – відновлення потрібно їм тут і зараз.

По-друге, процес відбудови досить тривалий. Щоб його запустити, українська делегація на чолі з Оленою Шуляк ще у квітні розпочала перемовини у Таллінні. Потім були візити представників Естонії включно з інженерами та будівельниками для оцінки коштів та часу на відновлення чи будівництво по кожному об’єкту. Далі проектування, експертизи, тендери та рішення уряду про виділення коштів для відповідних проектів.

Тобто пройде певний час від прийняття політичного рішення до фінансування будівництва. Такий самий шлях маємо пройти з іншими країнами, які будуть допомагати Естонії у відновленні регіону. Тож цілком природньо, що все це ми робимо вже зараз.

І чим більше країна, чим далі вона територіально від України, тим важче та довше будуть прийматися відповідні рішення.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-