Психотропні препарати з листопада відпускатимуться лише за е-рецептом

Психотропні препарати з листопада відпускатимуться лише за е-рецептом

Укрінформ
Е-рецепти на наркотичні (психотропні) препарати стануть доступні для пацієнтів із 1 листопада.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич в інтерв'ю Укрінформу.

"Під час тривалого лікування людина змушена щодесять днів відвідувати лікаря для одержання нового рецепту. З листопада повторний рецепт можна отримати дистанційно: треба сконтактувати з лікарем. На телефон пацієнта надійде смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення – фармацевту буде достатньо їх назвати", - сказала вона.

Водночас Карчевич підкреслила, що такий підхід стане значною перевагою для хворих, бо паперовий рецепт дійсний лише десять днів і передбачає обмежену кількість ліків.

Заразом посадовиця поінформувала, що нова форма відпуску наркотичних препаратів посилить контроль за їхнім продажем. У зв'язку із цим тільки лікар зможе вносити інформацію про стан здоровʼя пацієнта до електронної системи охорони здоров'я та робити відповідні призначення, підтверджуючи їх власним електронним підписом.

Читайте також: МОЗ пропонує українцям долучитися до кампанії зі здачі крові

Також Карчевич повідомила, що із даними в ЕСОЗ неможливо безслідно провести маніпуляції, що унеможливлює підробку рецепта.

"Це, безумовно, є перевагою над менш надійними паперовими бланками. До слова, в перспективі йдеться про депаперизацію сфери охорони здоров’я", - підкреслила вона.

Заразом зазначається, що на нововведення поширюватиметься перехідний період, під час якого паралельно діятиме рецептурний бланк форми №3.

Як повідомлялося, станом на середину вересня в Україні було виписано 103,6 тис. електронних рецептів на антибіотики, запроваджених 1 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-