Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Зупинись, молись та перевір здоров’я

Зупинись, молись та перевір здоров’я

Укрінформ
Починаємо детально розбирати кожен з 10 кроків профілактики вигорання

Отже, крок за кроком – про те, як не дати собі вигоріти.

Крок номер 1: Знати, що тебе виснажує.

Є три складові успішної роботи в цьому напрямку:

- знати що ти робиш тут і зараз

- знати навіщо ти це робиш

- переставати робити те, що не наближає тебе до твоїх цілей

Пастки є на кожному з етапів. На першому - рутина та дедлайни. На другому - деструктивні усвідомлення, очікування соціуму, спроби бути хорошим для всіх, мода тощо. На третьому - неможливість (тимчасова чи постійна) відмовитися від частини задач, бо є зобов'язання або страх втратити (роботу, гарні відносини, відчуття власної важливості).

Щоб почати рух в цьому напрямку - спершу треба провести аудит того де ви знаходитися та чим займаєтеся. Час на початок імплементації змін - 15 хвилин на день. Час вашого життя, який ви повертаєте собі – безцінний.

Крок номер 2: Чути своє тіло

Багато років тому моя знайома психологиня сказала мені: «Є дві речі, які ми можемо контролювати і змінювати завжди: чи зручний на нас одяг і чи зручна наша поза»? Мені здалося це дивним, але лише на перший погляд. Дуже багато людей (і особливо жінок, нажаль) звикли терпіти те, що невдобно. Взуття, що натирає ноги, одяг, який буквально впивається в тіло, незручні пози для сидіння (ти маєш виглядати як леді!), і навіть в туалет часто йдуть не одразу, а лише після того, як завершать свою робочу задачу.

Наше тіло постійно подає нам сигнали. Якщо спина болить день-два-три, то через тиждень це може бути невралгія. А може й хронічне запалення. І тоді ані масажі, ані день в spa не вирішують проблему.

Що робити?

- уважно слухати тіло та оперативно реагувати на сигнали. Якщо після сну болить шия - то ортопедична подушка коштуватиме дешевше обстежень, МРТ та подальших лікувань. А 15 хв йоги (стретчінгу, пілатесу) хоча б раз на пару днів тримає м'язи в достатньому тонусі щоб триматися.

- відпочивати і відновлюватися до того як ви втомилися. Раз на тиждень я роблю йогу-нідру. В складні часи я роблю її щодня.

Крок номер 3: мати мінімум годину на тиждень для роботи над власною стратегією

Може здатися це трохи дивною порадою в часи війни, коли у багатьох навіть немає часу нормально помитися чи поспати, але саме в цей час це стає ще більш важливим.

Якщо ви цивільна людина, яка наближує перемогу завдяки вчасно сплаченим податкам, волонтерству, благодійності, підтримці економіки та власної зозуленьки - ось проста та важлива рекомендація. П'ять хвилин на день ви маєте задавати собі вкрай важливі питання:

- Що для мене важливо?

- Що я роблю з того, що найважливіше для мене? Чому не роблю?

- Як я наближаю реалізацію важливої для мене цілі сьогодні?

Це питання-фільтри які допомагають тримати фокус уваги на дійсно важливих задачах. А якщо вчора, сьогодні та багато днів поспіль вам не вдається присвячувати своїм (!) важливим задачам стільки часу, стільки вони цього потребують - треба задати два простих питання:

- Чому це відбувається? Є обставини, є зобов'язання, є тимчасова неможливість робити те, що треба

- Що я робитиму з цим цього тижня. І будь-ласка три конкретні кроки

Для тих, хто не в ресурсі - лежіть в напрямку ресурсу і просто подумайте над тим, як ви хочете і що будете з тим робити. Не сьогодні, але будете. Take your time - відновлення теж займає час та ресурс.

Крок номер 4: робити регулярні чекапи здоров'я

Мій тато помер в 55 років від раку легень. До лікаря він звернувся коли була 4 стадія і йому нічого не могло допомогти - ані хімія, ані гроші, ані молитви.

Я не хочу, щоб мої близькі поховали мене зарано, тому для себе і для них я роблю чекапи раз на півроку. Будь-який адекватний терапевт порадить вам, що там має бути серед аналізів, а від себе дозволю дати пораду звернутися до нутріціолога та перевірити дефіцити вітамінів та мікроелементів. На жаль, не всі з наявних вітамінів засвоюються однаково добре, отже немає сенсу витрачати сотні гривень на те, що взагалі не буде працювати.

Практика показує, що навіть регулярний прийом 1-3 вітамінів має серйозний вплив на якість сну, бадьорість та самопочуття. Буде добре, якщо ви маєте змогу це своєчасно скорегувати. Бо нехтування власними дефіцитами призводить до дорогого лікування в майбутньому. Впевнена, вам того не треба.

Крок номер 5: запланувати щоденно 15 хвилин на те, щоб не робити нічого

Сто років тому я прочитала, як одна відома людина сказала: якщо в мене заплановано дуже багато справ на день - я молитимуся вдвічі довше. Пізніше я прочитала чудову фразу: якщо у вас немає 10 хвилин на медитацію щодня - ви щось робите не так. Коли не вистачає часу - це ніколи про час і завжди про пріоритети.

Вчора на зустрічі мого проєкта "100 днів на шляху до себе" я давала шоколадну медитацію під кодовою назвою "Смак життя". І навіть після трьох хвилин практики в учасників було геть інше самопочуття. А тепер просто уявіть, що тричі на день 5 хвилин ви не робити нічого. Просто стоїте, лежите, сидите. Можливо, дивитеся у вікно. Або просто заплющуєте очі та слухаєте внутрішню тишу.

Це надважливий час для вас. Час зупинитися, зробити глибокий вдих, глибокий видих і повернутися до того, що важливе для вас.

Людину, яка вміє зупинятися, неможливо примусити бігти в неправильному для неї напрямку.

Молитва та медитація наведені як приклад максимальної зосередженості та спокою. Насправді це теж велика робота. Видихайте, будь ласка.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-