З початку війни в Україні провели понад сто трансплантацій кісткового мозку - МОЗ

З початку війни в Україні провели понад сто трансплантацій кісткового мозку - МОЗ

Укрінформ
З початку 2022 року в Україні здійснили 117 трансплантацій кісткового мозку, 16 з яких – дітям.

Про це повідомили Укрінформу в Міністерстві охорони здоров'я.

"Попри широкомасштабну війну, розв’язану російською федерацією, напрямок трансплантації кісткового мозку (ТКМ) в Україні продовжує розвиватися. Наразі 8 закладів в Україні проводять трансплантацію кісткового мозку дітям і дорослим. Все це безкоштовно для пацієнтів. Загалом за 7 місяців 2022 року в Україні було проведено 117 трансплантацій кісткового мозку, 16 з них – дітям", - зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Читайте також: У Львові вперше провели трансплантацію стовбурових клітин

МОЗ повідомляє, що лікарнями - лідерами у ТКМ стали Київський центр трансплантації кісткового мозку, який провів 35 операцій для дорослих, а також дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит", що здійснила 10 операцій для дітей.

Водночас відомство інформує, що протягом липня відбулося кілька вагомих подій у галузі трансплантації. Зокрема, в "Охматдиті" вперше здійснили тотальне опромінення тіла та трансплантацію кісткового мозку.

"Пацієнтка – 37-річна медсестра з Чернігівщини, яка лікувалась від лейкозу, під час війни потрапила до столичного "Охматдиту". Пані Любові першій з дорослих в Охматдиті зробили тотальне опромінення тіла (TBI) та пересадку кісткового мозку (ТКМ) за принципом «all under the roof» - все під одним дахом", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В Охматдиті провели першу трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту

Підкреслюється, що раніше пацієнти мали робити ці процедури в різних установах, інколи – в різних країнах. Також зазначається, що нині лікування в лікарні було безоплатним: TBI та пересадку кісткового мозку оплатив МОЗ України. Загалом, після отримання Охматдитом ліцензії на проведення трансплантації кісткового мозку для дорослих пацієнтів у закладі уже провели чотири «дорослі» операції.

Другою подією стало проведення алогенної неродинної трансплантації кісткового мозку в Черкаському обласному онкодиспансері, коли трансплантуються стовбурові клітини кісткового мозку від неродинного донора, пояснює МОЗ.

Так, 33-річний пацієнт з Канева, хворий на гострий лейкоз, потребував невідкладної пересадки. Попри складну логістику, кістковий мозок доставили від донора з Польщі. Міністерство підкреслює, що з початку 2022 року в Черкасах провели вже 24 трансплантації кісткового мозку.

Читайте також: У Львові врятували життя 10-річному киянину з мозковою комою

Також у МОЗ розповіли, що у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі вперше провели операцію із використанням власних стовбурових клітин пацієнта.

"Операцію провели трирічній дівчинці з Волині, клітини кісткового мозку прижилися, перша пересадка пройшла успішно", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У луцькій лікарні вперше провели операцію з трансплантації серця

Як повідомляв Укрінформ, внутрішньо переміщені особи мають право отримувати медичні послуги, незалежно від місця проживання чи реєстрації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-