Новий закон про медіа має регулювати онлайн-ЗМІ — Потураєв

Новий закон про медіа має регулювати онлайн-ЗМІ — Потураєв

Укрінформ
Поширення повноважень медіарегулятора на онлайн-медіа зумовлене світовою практикою, а також доцільне з погляду професійної конкуренції та етики.

На цьому наголосив голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Не може такого бути, щоби, як у Орвелла - «всі тварини рівні, але окремі - рівніші»: щоб в країні існували медіа, 50% із яких підпадали під регуляцію, а інші 50% ринку робили те, що хотіли. Це нечесно з точки зору економічної та професійної конкуренції, а також неприйнятно з позицій дотримання етики", - заявив він.

Читайте також: Новий закон про медіа має закріпити відповідність Копенгагенським критеріям членства в ЄС – Стефанішина

За словами Потураєва, відсутність регуляції у сфері інтернет-ЗМІ може спричинити неконтрольовані процеси у сфері комерційної реклами та становити загрозу пливу на політичні, зокрема виборчі, процеси в країні, що суперечить законодавству Європейського Союзу.

Водночас, як зазначив народний депутат, світова практика, яка стирає межі між традиційними та новітніми ЗМІ, також вимагає включення ринку онлайн-медіа до відання регулятора. У цьому зв'язку він звернув увагу на те, що впродовж останніх 15 років "відбувається міжмедійна дифузія: аудіовізуальний контент продукують усі - від онлайн-платформ до радіокомпаній".

"Не враховувати ці зміни в законодавстві означає створити проблеми не лише для держави чи суспільства, а й для самих медіа", - наголосив він.

Водночас Потураєв підкреслив, що закон про медіа, попри дискусії, які він викликає у суспільстві, має бути ухвалений, "якщо ми дійсно не на словах, а справами хочемо вести переговори про членство в ЄС".

Читайте також: Закон про медіа відповідає на виклики часу - Ткаченко

Як повідомлялося, ухвалення законодавства про медіа, яке враховує вимоги Директиви № 1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу, є одним із зобов’язань України в межах угоди про асоціацію з ЄС.

23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано кілька рекомендацій Єврокомісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-