В Україні відсьогодні запроваджують е-рецепти на антибіотики

В Україні відсьогодні запроваджують е-рецепти на антибіотики

Укрінформ
З 1 серпня українці почнуть отримувати електронний рецепт на антибіотики.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Українці почнуть отримувати електронний рецепт на антибіотики відсьогодні. Така можливість буде доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ)", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначають, що рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, з серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт.

Тобто якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки що не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт.

Наголошується, що саме лікар має робити призначення антибіотиків, оскільки недоцільне та неправильне їх вживання може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. Так, уже зовсім скоро інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними.

Читайте також: Для отримання е-рецепта на антибіотики декларація не обов'язкова - роз'яснення МОЗ

Для отримання рецепта на антибіотик пацієнт має звернутися на прийом до лікаря - це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.

Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.

Якщо заклад не працює з ЕСОЗ – лікар випише пацієнту паперовий рецепт. Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

Відпуск антибіотиків за рецептом в аптеках буде здійснюватися тільки у тих регіонах країни, де немає обмежень у доступі до медичних послуг та лікарських засобів. Тобто на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях де ведуться бойові дії, аптеки на час дії воєнного стану будуть відпускати антибіотики без рецепта.

Читайте також: Е-рецепти на антибіотики: МОЗ запроваджує перехідний період на час війни

Ще один виняток поширюється на закупки антибіотиків волонтерськими та благодійними організаціями. Так, на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери, як і нині, можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта, зазначили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-