У ЦПД на прикладі трагедії у Вінниці показали, як працюють керовані коментарі

У ЦПД на прикладі трагедії у Вінниці показали, як працюють керовані коментарі

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони на прикладі трагедії у Вінниці пояснив, як працюють керовані коментарі при поширенні дезінформації.

Як передає Укрінформ, у Телеграмі ЦПД повідомив, що керований коментар – це повідомлення, в якому думки людини скеровують у потрібному напрямку. Таке повідомлення супроводжується інтерпретацією коментатора, який пропонує читачеві кілька варіантів пояснення. Коментарі пишуться за принципом “двосторонніх повідомлень”, які за вибором читача містять аргументи як “за”, так і “проти”.

“Щоб коментар був правдоподібним, у ньому чергуються позитивні та негативні елементи, і здійснюється підбір фактів для посилення чи ослаблення висловлювань, емоцій”, - пояснили в ЦПД.

Також до таких повідомлень не входять висновки, оскільки їх під впливом коментарів мають зробити читачі.

Читайте також: Вогневі позиції ЗСУ у поліклініці - ЦПД спростував чергові фейки роспропаганди

Як приклад таких повідомлень ЦПД навів використання керованих коментарів щодо ракетного обстрілу Вінниці 14 липня.

“Трагедія у Вінниці супроводжувалася керованими коментарями з великою кількістю різних аргументів, що схиляли читача до думки, що це справді був “обстріл військового об’єкту, де ЗСУ зберігали боєприпаси”, - зауважили експерти.

Як повідомляв Укрінформ, 14 липня російські війська обстріляли Вінницю ракетами “Калібр” 3М-14Е. Загинули 23 людини, зокрема троє дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-