У регіонах є близько 100 курсів з української мови, але потрібно більше - Кремінь

У регіонах є близько 100 курсів з української мови, але потрібно більше - Кремінь

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав місцеві органи влади в Україні розширювати мережу безкоштовних курсів вивчення державної мови.

Про це він сказав під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Сьогодні недостатня увага місцевої влади до створення і розширення мережі курсів з вивчення української мови на безоплатній основі. Це стосується і задоволення освітніх прав громадян України внутрішньо переміщених осіб та тих громадян, які раніше не мали можливості споживати якісний україномовний продукт", - сказав Кремінь.

Він додав, що повномасштабне вторгнення росії в Україну активізувало питання захисту, збереження та популяризації української мови. Наразі в регіонах безкоштовних курсів з вивчення державної мови є близько 100, але ще не в усіх областях, підконтрольних українській владі.

"Таких курсів майже немає на півдні, у столиці, там, де немає місцевих програм сприяння опануванню української мови як державної...Важливо, щоб на фоні місцевих програм була затверджена Державна програма сприяння опануванню української мови", - сказав Кремінь.

Читайте також: 80% українців почали більше спілкуватися українською після нападу Росії – опитування

У цьому контексті за даними соцопитування, яке презентував голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, 73% опитаних учнів та 80% батьків мають бажання вдосконалювати свої знання української мови. Також за даними опитування 89% вчителів та 76% батьків вважають за необхідне створювати та розвивати безкоштовні курси з вивчення української мови.

Гурак також повідомив, що дослідження провели за спільною ініціативою з Уповноваженим із захисту державної мови. Дослідження провели шляхом онлайн-анкетування, в якому взяли участь батьки, учні шкіл та вчителі.

Участь в опитуванні взяли представники шкіл практично на всій території України, крім Луганської, Донецької та Херсонської областей. Загалом було опитано 58 228 респондентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-