Ляшко: МОЗ остаточно прощається із «совком» і запускає новий підхід до медичної інфраструктури

Ляшко: МОЗ остаточно прощається із «совком» і запускає новий підхід до медичної інфраструктури

Укрінформ
Зміни стануться як у формуванні мережі лікарень, так і матеріально-технічному оснащенні. Медичні заклади повинні бути однаково комфортні як для пацієнта, так і лікаря.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

Як зазначається, ухвалення Верховною Радою у другому читанні законопроєкту №6306 дає змогу МОЗ запустити інфраструктурну частину реформи охорони здоров'я.

Зокрема, поділ відбуватиметься з урахуванням меж адміністративно-територіальних одиниць, географічних особливостей регіону та стану доріг. При цьому враховуватимуться нинішні та прогнозовані демографічні показники, структура захворюваності й смертності, оптимальні клінічні маршрути пацієнтів задля своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги, а також навантаження на медпрацівників та фахівців з реабілітації.

У МОЗ уточнили, що відповідно до видів медичної допомоги, яка надається в закладах охорони здоров’я госпітального кластера, мережа буде поділена на надкластерні, кластерні та загальні лікарні.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров'я та остаточно прощаємося із “совком”, як у підходах до формування мережі лікарень, так й у візуальному сприйнятті самих лікарень та їхньому матеріально-технічному оснащенні. Формування мережі лікарень у госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях яке обладнання і в якій кількості повинно бути. І саме на ці лікарні, і на це обладнання буде сфокусований пріоритет в плані відновлення України. Ми продовжуємо реалізувати наш базовий принцип: лікарні повинні бути однаково комфортні як для пацієнта, так і для медичного працівника», — наголосив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Читайте також: МОЗ надасть додаткове фінансування для виплат заробітної плати лікарям

За його словами, найпростіші випадки лікуватимуть якомога ближче до пацієнта, у загальних лікарнях. Їх розташовуватимуть з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення. У складніших випадках пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

«Новий підхід також передбачає, що медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарню встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7», — зазначив міністр.

У МОЗ зауважують, що госпітальне планування дозволить спростити доступ пацієнта до медичних послуг, покращити їхню якість та ефективно використовувати ресурси.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня ухвалила закон (проєкт №6306), який, зокрема, вводить в Основи законодавства України про охорону здоров’я визначення термінів “госпітальний округ", “загальний заклад охорони здоров’я", “кластерний заклад охорони здоров’я", “надкластерний заклад охорони здоров’я".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-