«Мрія» на українській марці облетить увесь світ

«Мрія» на українській марці облетить увесь світ

Укрінформ
«Укрпошта» 28 червня випускає у продаж нову марку, створену за картиною 11-річної Софійки Кравчук із Волині

«Укрпошта» запускає в обіг нову марку «Українська мрія», присвячену найбільшому у світі літаку АН-225 «Мрія», який був знищений росіянами на аеродромі в Гостомелі. Марка задумувалася ще до війни, проте після втрати літака-легенди набула нових сенсів. Тепер «Мрію» Антонова побачить увесь світ у новому ракурсі.

Ескіз марки «Українська мрія» належить 11-річній Софії Кравчук із невеличкого міста Любомль на Волині. Цю ілюстрацію мала художниця малювала теж до війни, і вона пройшла чималий шлях, щоб потрапити в «Укрпошту».

Укрінформу вдалося поспілкувався з юною авторкою картини, її мамою Тетяною та вчителькою зі студії малювання «Етюд» Оксаною Богутою, з якою разом творили знаменитий малюнок, а тепер збираються на урочисте погашення марки в Києві.

НАТХНЕННІ АНТОНОВИМ

Софії Кравчук – 11 років, вона перейшла у 6 клас, але малюванням займається ще з садочка.

«Я звернула увагу ще в садочку, що Софійка трішки відрізняється своїми малюнками від усіх, тож відразу в першому класі записала її у художню студію «Етюд», що в нас у Любомлі. Я в захваті від викладачки, вона стала для неї другою мамою. Вони часто зустрічаються, працюють, довго затримуються, аж до закриття Будинку школяра», - розповідає мама дівчинки Тетяна Кравчук.

Вчителька Софії Оксана Богута стала для дівчинки натхненницею та порадницею, саме вона вчила малювати і відправляла роботи на конкурси.

«Софія, як і всі діти, любить побігати і погратися, але якщо потрібно брати участь у конкурсі, то ніколи не відмовляється. І що важливо, вона завжди дослухається до порад. У неї все легко і просто, часто сама літає у хмаринках. Я б не сказала, що вона наразі цілеспрямована. Бо є діти, які цілеспрямовано приходять і кажуть, мовляв, ми хочемо взяти участь у конкурсі, бо хочемо щось виграти. Софія зовсім не така, вона просто живе, малює, бо їй подобається. Вона інтуїтивно відчуває, як малювати, так само як музику можна грати по нотах, а можна за інтуїцією, так і Софійка малює, відчуває кольори та композицію», - розповіла викладачка.

Ілюстрація, яку відібрала «Укрпошта» для марки «Українська мрія», створювалася ще навесні 2021 року і була присвячена Дню авіації. Легендарне авіаконструкторське бюро ім. Антонова оголосило конкурс «Намалюй свою «Мрію». Софійка відразу погодилася взяти участь, але оскільки сама ніколи не літала в літаках, як більшість її місцевих однолітків, а про авіацію знала не дуже багато, то тут на допомогу прийшла вчителька Оксана Михайлівна.

«Перед тим як працювати з дітьми над цим конкурсом, мені потрібно було чимало дізнатися про самого Олега Костянтиновича Антонова і його грандіозне творіння, - розповідає вчителька малювання. - Адже дітям у такому віці, а тоді Софія була в 4 класі, розказувати про авіацію, літаки, конструювання – це непросте завдання. І я перебрала велику кількість інформації, багато нового відкрила й для себе. Зокрема, виявляється, Антонов теж був художником, не професійним, але любив для душі, для себе малювати. Тому бюро і проводило саме конкурс малюнка серед дітей».

ДІВЧИНКА, ДЛЯ ЯКОЇ НЕМА НІЧОГО НЕМОЖЛИВОГО, ЖАР-ПТИЦЯ І «МРІЯ»

«На малюнку, який ми створили на конкурс буквально за два заняття, є дівчинка Марія, що летить на жар-птиці, розкинувши руки, наче крила. Вона, ніби птах, торкається неба, а поруч з нею - літак - її друг. У нього є посмішка і очі. Він наче живий. Ми запозичили цей образ із мультфільму «Тачки», де автомобілі можуть жити, розмовляти, дружити", – ділиться своєю історією художниця Софійка.

Дівчинка зізнається, що роботу створювала під пильним керівництвом Оксани Михайлівни, яка допомагала підібрати кольори, виробити концепцію. Багато хто відзначає, що ілюстрація схожа на стиль Марії Примаченко, і вчителька це підтверджує:

«Я спостерігаю за дітьми, у більшості з них стилістика Марії Примаченко, коли не відчувають ніякого впливу, то так і малюють, про такий живопис кажуть «наївне мистецтво», і воно десь перегукується. Ми також із Софійкою створили ескіз, щоб уникати складних деталей. Робота передає потужну емоційність у плані кольорів і цих заплющених очей дівчинки, що летить на жар-птиці, підіймається до чогось високого і недосяжного. Задум був, що немає нічого неможливого, треба мріяти, бажати, хотіти і вірити».

Вона додає, що робота створювалася на одному диханні, а результат сподобався і юній художниці, й учительці, і членам журі конкурсу «Намалюй свою «Мрію». Софійка Кравчук виборола перше місце й отримала цінні призи.

Після того цей малюнок Софії відправили ще на один конкурс, який був приурочений Дню Незалежності й називався «Що для мене Україна?». На цьому конкурсі юна художниця із Любомля зі своєю роботою посіла третє місце. Проте зі слів викладачки з малювання, саме завдяки цьому конкурсу ілюстрація отримала національне визнання.

«Ми сюди відправили лише фото роботи. І думаю, що з нього ця робота й вистрілила, хоч Софійка й зайняла III місце. А далі ми про цю роботу нічого не знали. Перемогли, отримали призи та й усе. А тут у новинах з’являється інформація, що з цього малюнка мають зробити марку», - каже в захваті Оксана Михайлівна.

СПОЧАТКУ «УКРПОШТА» ПЛАНУВАЛА ЛИШЕ КОНВЕРТ, АЛЕ ПОТІМ МОСКАЛІ ЗНИЩИЛИ «МРІЮ»...

«Нам подзвонили і сказали, що ми перемогли в конкурсі від «Укрпошти». Цей дзвінок ще був перед Новим роком, планувалося, що ілюстрацію доньки візьмуть на конверт. Я зраділа, перемогли - то й добре. А коли почалася війна, зруйнували «Мрію», воно стало ще більш символічно. І зважаючи на популярність останніх марок, в «Укрпошті» вирішили зробити ще й таку марку та листівки. І пізніше вже подзвонили і сказали про це. Я навіть не зрозуміла, наскільки то серйозно, а потім і договір почали укладати, й авторські права… О, Боже мій, і я зрозуміла, що це вже непросто…» - ділиться першими враженнями від несподіваної новини мама Софійки, пані Тетяна.

Жінка всі справи з оформленням документів передала старшому синові Геннадію, який живе і працює в Луцьку, але часто навідується до сім’ї в Любомль і всіма силами підтримує молодшу сестричку Софійку.

Мама розповідає, що Софійка з цією перемогою дещо змінилася – це додало дівчинці впевненості.

«Після цього її самооцінка трішки піднялася, бо в школі вона середнячок. Як отримає якусь погану оцінку - вже прийде і плаче, мовляв, мамо, я в тебе не така, як треба, я не можу вивчити вірша чи щось не розумію. А тепер уже в неї така впевненість - «я не найгірша, я щось таки можу». І коли тепер починаю їй пояснювати якусь задачу, а вона не розуміє, відразу відповідає : «Мамо, я в тебе по творчості», - з усмішкою розповідає Тетяна.

Маленька художниця ділиться, що окрім радості перемоги для неї це велика відповідальність, адже тепер її робота стане відомою на увесь світ, як легендарний літак Антонова, втрату якого дитина пережила дуже важко.

«Я побачила по телевізору в новинах, як росіяни знищили нашу «Мрію» - це був не літак, а самий скелет. Я дуже засмутилася, бо це ж був найбільший літак у світі, такий символ України», - розповідає Софійка. А мама додає, що після цієї новини дівчинка нічого не казала, а просто дуже плакала. Але вона не полишає надію, що літак відбудують, особливо після того, як він на марці облетить увесь світ.

«Я розумію, щоб відбудувати «Мрію» треба багато грошей. Добре, що це тепер буде марка, яка облетить увесь світ. І може нам хтось захоче допомогти?!» - сподівається дівчинка.

ПАТРІОТИЧНІ КАРТИНИ, ВОЛОНТЕРКА І СЕКРЕТНА ПІДГОТОВКА ДО ПОГАШЕННЯ МАРКИ

Зі слів мами, Софія – дуже чутлива дитина, вона багато плакала через війну, боялась. Дитина має складену "тривожну валізу" на випадок, якщо буде гірше, і перші два місяці вона постійно змінювала в ній речі.

«Софійка дуже реагувала на сирени, та і ми, дорослі, теж. Майже тиждень спали одягнуті. На другий день війни моя племінниця зібрала всіх малих дітей з родини і вивезла під Польщу, думали, що поїдуть за кордон, але 5 днів побули і повернулися, хоч там уже був для нас підготований будинок, бо маємо родичів. Але не хочемо покидати Україну»,- каже пані Тетяна. А донечка додає: «Для мене зараз Україна – це все, що мене оточує, - моя родина, друзі. Це країна, в якій я народилася, тому дуже за неї переживаю і хочу, щоб був мир, щоб військові не гинули, а повернулися до своїх дітей і сімей».

Софійчині малюнки з початком війни дуже змінилися, набули нових сенсів.

«Тепер найчастіше малюю про війну, що москва горить, або патріотичне - танки ЗСУ, військових. А до війни любила різні образи придумувати, малювала дівчат, їх вбрання, а лице не дуже люблю малювати, мені трошки важко», - зізнається дівчинка.

Проте, як розповідає мама, зараз на малювання в доньки часу дуже мало, дівчинка щодня волонтерить разом з однокласниками. Вони продають в центрі Любомля пампухи, які пече пані Тетяна, і таким чином збирають кошти для ЗСУ. Раніше жінка годувала обідами переселенців, які через Любомль евакуаційними поїздами їхали до Польщі, проте зараз ажіотаж спав, а в дітей розпочалися канікули, от і виникла така ідея.

«Дітки щодня, як на роботу приходять на 11 годину, йдуть у центр і продають пампухи, щоб зібрати кошти для ЗСУ. Ми й плакат написали «Наблизимо перемогу разом», бейджики почіпляли, з прапором, з патріотичними піснями…

Перший день був пробний: я зробила 30 пампухів – за 15 хвилин розійшлися. Потім на другий день більше і більше, і вже зараз печемо майже 300 пончиків. Ми за три тижні назбирали 44 тисячі. За кошти від першого тижня вже купили і відправили хлопцям на передову генератора», - ділиться успіхами Тетяна.

Проте, кілька днів юним волонтерам доведеться попрацювати без Софії, адже вона має важливу місію: 28 червня відбудеться презентація та урочисте погашення марки з її ілюстрацією. Тому дівчинка разом з учителькою Оксаною Михайлівною та братом Геннадієм вирушили до столиці.

Запитую в Софійки, як готується до подій у Києві і чи переживає.

- Так, трішки хвилююся. Щодня збираємося в Оксани Михайлівни вдома і малюємо малюнок, - каже маленька художниця.

- То ти в Києві будеш представляти ще один малюнок, що на ньому буде зображено, теж для марки?

- Ой!.. Це секретна інформація. Не можна цього говорити, - говорить, як справжній агент, Софія.

На жаль, у вчительки мені теж не вдалося розвідати більше інформації, єдине, що додала пані Оксана, - вони створили ескіз нової ілюстрації, беруть зі собою фарби і там малюватимуть під час презентації. Все інше – сюрприз. Чекаємо!

Нагадаю, погашення штемпелями «Перший день» відбудуться 28 червня в Києві та Гостомелі, а спецпогашення «Українська мрія» – у всіх філіях Укрпошти. Як і минулого разу, штемпелі АР Крим, Севастополя та Херсона працюватимуть на столичному головпоштамті.

Придбати марку, що вийде тиражем 3 млн штук, можна буде у відділеннях "Укрпошти" або в онлайн-магазинах. До поштової марки випустили художній конверт і листівку. Також заплановано продаж тематичного мерчу із зображенням марок.

Як і раніше, діятимуть обмеження на кількість марок: один клієнт може замовити за раз не більш ніж два маркові аркуші, п’ять конвертів і п’ять листівок.

Людмила Гринюк, Львів

Фото Оксани Богути, Тетяни Кравчук та Укрпошти

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-