Перша леді оприлюднила поради, як налаштувати людину старшого віку на евакуацію

Перша леді оприлюднила поради, як налаштувати людину старшого віку на евакуацію

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська оприлюднила поради, як налаштувати людину старшого віку на переїзд у безпечне місце.

Відповідний допис вона розмістила у Телеграмі, передає Укрінформ.

Перша леді зауважила, що місцева влада щоденно просить українців евакуюватися зі сходу.

“Покинути рідний дім особливо важко людям старшого віку. Бо тут пройшло життя, усе знайоме і облаштоване. Бо дуже страшно їхати в невідомість, бути “тягарем” для дітей чи внуків. Однак зберегти життя – найважливіше. Тому у довіднику “Безбар’єрності” ми підготували матеріал “Як налаштувати людину старшого віку на переїзд у безпечне місце”, - зазначила дружина Президента.

Як зазначається, для того щоб налаштувати людину старшого віку на переїзд у безпечне місце, потрібно визначити її головний “стопер” і показати раціональну альтернативу. Якщо “стопер” - це будинок, то потрібно розповісти, хто за ним нагляне, пояснити, скільки коштуватиме ремонт, якщо будуть руйнування. Також варто розповісти, яку соцпідтримку можна отримати в регіоні, куди їдете. Близькі мають бачити, що враховано те, що їх лякає.

Читайте також: В Україні створили Раду дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі»

Варто також знайти “головний мотиватор”. Зазвичай людина сама говорить про те, що для неї цінне. "Якщо це діти й онуки – розкажіть, як багато часу ви проведете разом. Якою потрібною вона буде вам. Згадайте приємні моменти і попросіть не позбавляти дітей таких радощів", - зазначила Зеленська.

Дружина Президента також радить мати готовий план. “Знайдіть ті справи, якими людина буде зайнята, покажіть, що вона зможе робити те ж саме, що вдома – лише в іншому місці. Доглядати за будинком, малечею. Людина має відчувати безпеку. Розуміти, чим буде корисна. Звісно ж, ваш план не має бути обов’язком – радше проханням і пропозицією”, - пояснила вона.

Також дружина Президента радить вирішити організаційні моменти. Перевірити разом наявність потрібних ліків, одягу, інших важливих речей. Слід узяти ті речі, які є важливими для людини – навіть якщо вони здаються не на часі. Також у речах людини старшого віку варто лишити папірець з контактами та (якщо є) хворобами – на випадок, якщо раптом вона злякається і загубиться.

“І пам’ятаймо: будинки ми відбудуємо, речі – купимо. А от життя рідних людей найдорожче, що у нас є”, - наголосила Зеленська.

Читайте також: Гайдай: У Сєвєродонецьку дуже складна ситуаціяросіяни просуваються всередину міста

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні зі Слов’янська Донецької області виїхали евакуаційним автобусним рейсом до Рівненщини близько 100 жителів, серед яких 15 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-