Порушення уваги, депресія, ожиріння: експерти розповіли про онлайн-ризики для дітей

Порушення уваги, депресія, ожиріння: експерти розповіли про онлайн-ризики для дітей

Укрінформ
Фахівці застерігають про небезбечні ризики надмірної кількості екранного часу та його ризики для дітей.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство освіти і науки повідомляє у Телеграмі.

Команда Stop_sexтинг продовжує інформувати про надмірний екранний час та його ризики.

Зокрема це погіршення уваги. Технології дуже швидко розвиваються та вимагають миттєвої реакції, що впливає на тривалість уваги у дітей молодшого віку та підлітків.

Крім того, це ризик виникнення депресії. Підлітки та діти, які проводять багато часу онлайн, частіше повідомляють про проблеми психічного здоров'я.

Діти, які проводять більше часу з девайсами, менше проводять час активно. У них розвиваються технологічні звички, які не передбачають фізичної активності. Це може призвести до підвищення рівня ожиріння у таких користувачів.

Також це проблеми соціальної взаємодії. Багато користувачів вважає, що краще спілкуватися в соціальних мережах, а не говорити особисто з людиною. Навіть коли діти проводять час разом, вони можуть більше часу проводити з телефоном, ніж у комунікації чи грі один з одним.

Діти молодшого шкільного віку, які проводять з гаджетами більше, ніж дві години на день, схильні до соціальних проблем та проблем з увагою.

Крім того, діти схильні повторювати те, що вони бачать на екрані телевізора чи в гаджеті. Це також може стати причиною того, що дитина буде вирішувати складні ситуації за допомогою насильницьких дій.

Персонажі на телебаченні та у відеоіграх часто зображують ризиковану поведінку (як-от куріння та алкоголізм), а також підсилюють гендерно-рольові та расові стереотипи.

"Важливо говорити з дітьми про контроль часу онлайн, адже екологічне використання інтернету сприяє гармонійному розвитку дітей, їхніх соціальних навичок і технологічних вмінь", - зазначають фахівці.

Читайте також: Проєкт із модернізації шкільного курсу Інформатики поновлює роботу

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві освіти і науки нагадали правила онлайн-безпеки, які важливо пояснити дітям. Серед рекомендацій щодо правил безпеки дітей у цифровому просторі фахівці пропонують використовувати надійний пароль, створюючи новий обліковий запис. Важливо не поширювати особисті дані, також не використовувати позначку геолокації. Крім того, необхідно встановити антивірусну програму на пристрій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-