Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про демократію і свободу, про відкритість і прогрес. Про весну і рух до змін

Про демократію і свободу, про відкритість і прогрес. Про весну і рух до змін

Укрінформ
У травні 2011 року набув чинності Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Україна  зробила ще один крок у бік впровадження європейських цінностей – інформаційної свободи. І на законодавчому рівні затвердила – інформація належить громадянам, а державні органи просто зберігають її від свого імені. Закон став одним із орієнтирів руху до цивілізованого товариства.

Весна 2022 року принесла черговий історичний виклик і випробування на міцність у першу чергу для України і українців. Весь світ став свідком наслідків інформаційної закритості та пропаганди з боку державних інституцій нашого східного сусіда та, як результат, збочення свідомості більшості його громадян.

Українцям вкотре доводиться проходити іспит на стійкість та належність до демократичної європейської спільноти. Сьогодні кожен з нас боронить свободу і демократію України на своєму полі бою. Хтось зі зброєю у руках (дякуємо нашим захисникам за безмежну мужність!), хтось -  збираючи по копійчині з усього світу для допомоги, хтось - зав’язуючи вузлики на маскувальних сітках і випікаючи хліб. Зброєю державних органів як розпорядників інформації у протистоянні ворогу є інформація.

Із врахуванням умов воєнного стану, відкритість та доступність інформації для громадян є правовим інструментом, здатним врятувати життя та вберегти їх здоров’я. 

Секретаріатом Уряду за час введення на території України воєнного стану опрацьовано більш як 400 запитів на публічну інформацію, з них на: 254 запити надано ґрунтовні відповіді в межах компетенції Секретаріату Уряду; 111 запитів надіслано належним розпорядникам інформації з одночасним інформуванням запитувачів;

20 запитів, відповідно до частини 6 статті 22 Закону, надано роз’яснення про відстрочку в задоволенні запиту та надання відповіді після закінчення воєнного стану;

16 запитів опрацьовуються. 

Першочергово надаються відповіді на запити, що за змістом підпадають під дію частини 2 статті 20 Закону.

За 11 років дії Закону органами виконавчої влади надано відповідей на більш як 850 тис. запитів (Секретаріатом Уряду – майже на 40 тис.) :

 > 450 тис. запитів надійшло електронною поштою (найпоширеніший канал);

 > 280 тис. - поштою;

 > 100 тис. - іншими каналами (особисті прийоми, тощо);

> 8 тис. - телефоном;

> 6 тис. - факсом.

> 580 тис. - запити надійшли від фізичних осіб (найактивніші запитувачі);

> 160 тис. - від юридичних осіб;

> 70 тис. - від представників ЗМІ;

> 40 тис. - від об’єднань громадян без статусу юридичної особи.

Найбільше запитувачів цікавила інформація:

> 25 тис. - про фізичну особу/правова;

> 8 тис. - статистична;

> 5 тис. - довідково-енциклопедичного характеру.

Дякую усім урядовим командам.

З вірою у перемогу добра над злом, правди над брехнею, працюємо далі, кожен на своєму місці зі своєю зброєю у руках. Рухаємося у напрямку демократії, з надією на швидку перемогу над авторитаризмом, з надією на щасливі весни, які чекають Україну у майбутньому. 

Україна переможе

Героям слава

Роксолана Стадник

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-