В Україні нотаріуси не надають послуг громадянам росії

В Україні нотаріуси не надають послуг громадянам росії

Ексклюзив
Укрінформ
Приватні та державні нотаріуси продовжують працювати в Україні, проте відмовляють у послугах громадянам та компаніям російської федерації.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив керівник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України Кирило Міненко.

“Незважаючи на те, що в Україні йдуть бойові дії та територія потерпає від обстрілів, у багатьох громадян постає необхідність невідкладно скористатися послугами нотаріуса. Навіть в умовах воєнного стану державні та приватні нотаріуси України продовжують працювати та вчиняти нотаріальні дії (посвідчувати заповіти, довіреності, заводити спадкові справи тощо), звісно, крім тих регіонів, де їхня робота унеможливлюється веденням активних бойових дій чи зачисткою територій від залишків загарбницьких військ”, - розповів Міненко.

За його словами, щоб оперативно знайти нотаріуса, який працює в умовах воєнного стану, можна скористатись переліком від Нотаріальної палати України: https://npu.ua/news/notary/ чи за допомогою сервісу Opendatabot.

“Сьогодні ж нотаріуси вчиняють обмежений перелік нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, а саме: нотаріальне посвідчення довіреностей, нотаріальне посвідчення заповітів, засвідчення справжності підписів на документах тощо”, - поінформував Міненко.

За його словами, “все це задля захисту прав громадян та унеможливлення махінацій з майном та нерухомістю українців”.

Читайте також: Жителі звільнених від військ рф територій зможуть отримати грошову допомогу

Водночас, Міненко зауважив, що нотаріуси відмовляють у вчиненні нотаріальних дій та зупиняють незавершені нотаріальні дії, якщо звертається громадянин російської федерації, російська компанія або ж українська компанія, де кінцевим бенефіціарним власником або акціонером з часткою в статутному капіталі 10% і більше є громадянин російської федерації або російська юридична особа.

“Відповідні новації щодо обслуговування громадян росії були прийняті одразу з початку повномасштабної агресії проти України. Мова про Постанову Кабінету Міністрів України (КМУ) №164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану", яка регламентує роботу українських нотаріусів під час війни. Попри це і особиста позиція нотаріальної спільноти одностайна та патріотична”, - додав керівник Центрального міжрегіонального управління Мін'юсту.

Також він зауважив, що у зв’язку з повномасштабною триваючою збройною агресією російської федерації, якою порушено фундаментальні норми та принципи міжнародного права, відділами державної реєстрації актів цивільного стану України не здійснюється будь-яке листування, що стосується співробітництва з установами юстиції росії і білорусі в межах Конвенції, а також інших міжнародних договорів України з питань міжнародно-правових відносин та правового співробітництва у цивільних справах.

Читайте також: В Україні впроваджують нову систему встановлення інвалідності

Водночас Міненко повідомив, що відділи державної реєстрації актів цивільного стану працюють на своїх робочих місцях попри чималі загрози та проводять найбільш затребувані дії - реєструють народження дітей та шлюби, проводять держреєстрації смерті, видають повторні документи та проставляють апостиль на документах.

У столиці відділи ДРАЦС працюють із вівторка до суботи з 9:00 по 15:00 без обідньої перерви. Приймають громадян без попереднього запису.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні оголошено воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-