На українській антарктичній станції відбулася перезмінка експедицій

На українській антарктичній станції відбулася перезмінка експедицій

Фото
Укрінформ
На українській антарктичній станції “Академік Вернадський” відбулася перезмінка 26-ї та 27-ї експедицій.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр, передає Укрінформ.

"Навіть попри війну в Україні та досі складну логістику в світі через COVID-19 на станції “Академік Вернадський” відбулася перезмінка українських антарктичних експедицій. Більше того – вперше за 20 років її забезпечує власний український криголам “Ноосфера”", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що бейскомандер 26-ї УАЕ Богдан Гаврилюк вручив бейсу 27-ї Юрію Отрубі символічні ключі та скриню, яку нова експедиція має відкрити після півроку зимівлі.

До передачі долучилися капітан “Ноосфери” Павло Панасюк та колишній британський капітан криголама Саймон Воллес, що допомагав вести судно з Чилі до Антарктики.

Команда 27-ї УАЕ наступний рік проводитиме дослідження та безперервні вимірювання, більшість яких тут триває десятиліттями і є найдовшими у світі.

“Ноосфера”, яка прибула до “Вернадського” 30 березня, окрім зимівників 27-ї УАЕ доправила на станцію близько 80 тонн різних вантажів, а також річний запас пального, їжі та побутових засобів для полярників, будматеріали та нове обладнання для продовження модернізації станції і багато іншого. Зокрема, “автопарк" станції поповнився двома човнами і двома снігоходами (до цього на станції залишалися британські, які тяжко піддавалися “реанімуванню”). Також полярники нарешті отримали снігоприбиральну машину – попередні 26 років сніг доводилося чистити вручну.

12 квітня зимівники 26-ї Української антарктичної експедиції, які рік відпрацювали в Антарктиці, вирушили додому. Разом із ними до України прямує сезонний загін, що виконував роботи впродовж антарктичного літа.

Зараз “Ноосфера” з полярниками на борту прямує до Чилі, звідки учасники антарктичних експедицій літаками будуть доправлені до Варшави, а потім наземним транспортом – в Україну. “Ноосфера” до кінця війни не повертатиметься в Одесу, а базуватиметься в одному з портів Південної півкулі.

Фото: http://uac.gov.ua/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-