СБУ затримала експосадовця Адміністрації Президента за підозрою в роботі на спецслужби рф

СБУ затримала експосадовця Адміністрації Президента за підозрою в роботі на спецслужби рф

Відео
Укрінформ
СБУ затримала колишнього посадовця Адміністрації Президента України за підозрою в роботі на розвідку рф.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю "Фактам ICTV" повідомив начальник Управління СБУ в Харківській області Роман Дудін.

«Нещодавно Служба безпеки України спільно з прокуратурою області затримала громадянина, який був агентом Головного управління Генерального штабу (раніше цей підрозділ називався ГРУ російської федерації). Ця людина свого часу, до 2019 року, працювала у тоді ще Адміністрації Президента України, обіймала певну посаду і мала доступ до державної таємниці й до інформації з обмеженим, я б назвав навіть, критичним рівнем доступу», - сказав Дудін.

За його словами, затримали експосадовця на межі території Харківської й Донецької областей. За даними слідства, на російську розвідку затриманий працював з 2014 року.

У пресцентрі СБУ поінформували, що на допиті затриманий зізнався, що був завербований після того, як утік з Донеччини до Бєлгорода. “Куратори" обрали йому псевдонім «Регін» і поставили завдання – здобути секретну інформацію державного рівня. Для цього навіть допомагали робити кар’єру в українських органах влади. Зокрема, агент працював у суді, згодом в одному з Департаментів Адміністрації Президента, а після того служив у війську.

Встановлено, що ворожий агент також збирав компрометуючі дані про різних посадовців, а з початком широкомасштабного вторгнення в Україну – інформацію про силовиків, зброю та військову техніку.

Під час спецоперації силовики перехопили канал зв’язку агента, встановили його місцезнаходження та зрештою схопили на Донеччині. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Начальник облуправління СБУ також поінформував, що на Харківщині відсоток зрадників серед посадовців і правоохоронців дуже низький, а серед пересічних громадян він взагалі нульовий.

«Відсоток зрадників, я вам скажу так, дуже низький. Серед пересічних громадян він взагалі нульовий. Є певний відсоток серед колишніх посадовців, правоохоронців. Я думаю, один із основних психологічних моментів – це банальний страх за своє життя, життя родичів, близьких. Напевно, що є й певні ідейні зрадники, які чекали на так званий «русский мир», - сказав Дудін.

За його інформацією, близько десяти поліцейських з Ізюмщини перейшли на бік ворога і зараз працюють у "народній міліції".

У Харкові службовці СБУ затримали незначну кількість людей: це були коригувальники, люди, які надавали певну інформацію, а також ті, хто здійснював інформаційний супровід діяльності рф у позитивному форматі.

Водночас Дудін зазначив, що СБУ відстежує, що відбувається на окупованих територіях, і населення там із великим нетерпінням чекає на визволення.

Він також висловив думку, що після визволення тимчасово окупованих територій, напевно, буде багато подібних випадків, як на Київщині. Вже зараз це видно по визволених селах Мала Рогань і Вільхівка під Харковом.

«Там фактично відбувалося те саме, що в Бучі. І спільно з прокуратурою вже відкрито кримінальні провадження і щодо зґвалтування, і щодо вбивств, і щодо крадіжок. Треба розуміти, та армія російська, яка була в Бучі, вона й у нас не інша, вона та сама, це той самий менталітет, те саме виховання», - зазначив керівник СБУ на Харківщині.

Як повідомлялося, на Харківщині голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий пішов на співпрацю з окупантами, а згодом виїхав із родиною до рф.

Куп‘янський міський голова Геннадій Мацегора 27 лютого у відеозверненні заявив, що місто переходить під владу країни-агресора.

Обом заочно оголосили підозру у державній зраді.

28 лютого затримали міського голову Південного Олександра Брюханова, його заступника, а також керівника місцевого райвідділку поліції і дільничного інспектора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-