Із початку війни у 128-ій бригаді нагородили п'ятьох військових званням Герой України

Із початку війни у 128-ій бригаді нагородили п'ятьох військових званням Герой України

Укрінформ
Із початку війни з росією у 128-ій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді нагородили п'ятьох військових найвищою державною нагородою - званням "Герой України" або удостоїли ордену "Золота зірка".

Про це повідомляють у Фейсбуці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, передає Укрінформ.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну військовослужбовці 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади боронять країну в різних точках зони бойових дій. За цей час п’ятеро бійців «Закарпатського легіону» удостоєні найвищої державної нагороди – звання Герой України з врученням або удостоєнням ордена «Золота Зірка». - йдеться в повдомленні.

Як зазначається, двоє захисників отримали цю нагороду посмертно.

Найвища нагорода присвоєна за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

У бригаді започатковують серію матеріалів про свох Героїв. Першим, про кого розповіли, став Андрій Лiтун, командир 1-го гірсько-штурмового батальйону, пiдполковник. Захищав Україну від російського агресора з 2014 року, брав участь у боях за населені пункти Щастя, Станиця Луганська, Дебальцеве, Красногорівка, Піски… До початку 2022 року виконував завдання операції об’єднаних сил у зоні бойових дій на сході країни. Завжди знаходився в перших рядах оборони України, був прикладом для солдатів і офіцерів.

Читайте також: Президент нагородив 430 військовослужбовців, 55 - посмертно

У перші же дні повномасштабного вторгнення Росії в лютому цього року 1-й гірсько-штурмовий батальйон під командуванням Андрія Літуна відбивав атаки ворога на Запорізькому напрямку. Впродовж кількох жорстких бойових зіткнень із росармією підрозділ Літуна знищив до 18 одиниць колісної та до 20 одиниць броньованої техніки, а також велику кількість живої сили ворога. 6 березня під час бою з набагато переважаючими силами росіян, підполковник, прикриваючи відхід свого підрозділу, загинув.

Андрій Літун похований у Мукачеві, де жив зі своєю родиною. Йому було 38 років.

Рішенням сесії Мукачівської міськради вулицю Льва Толстого в Мукачеві перейменовано на вулицю Героя України Андрія Літуна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-