Як знезаразити воду: в МОЗ дали поради

Як знезаразити воду: в МОЗ дали поради

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я опублікувало рекомендації зі знезараження води в умовах відсутності доступу до чистої питної води через російську агресію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба міністерства. 

"Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду. Люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з системи централізованого водопостачання, брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок тощо", - йдеться в повідомленні.

А тому, наголошують в МОЗ, таку воду важливо очистити самостійно в домашніх умовах. Перед початком процесу її насамперед варто оцінити за кольором та запахом:

  1. Спочатку потрібно набрати половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  2. Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття.
  3. Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні.
Читайте також: Як подолати проблеми зі сном при стресі – поради сімейного лікаря

Після цього можна приступати до її знезараження. Серед способів:

  • кип'ятіння. Кип'ятити воду необхідно мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися. В подальшому зберігати у закритій тарі, за можливістю додатково очищувати;
  • таблетки з активним хлором. Уважно вивчіть інструкцію, на який об'єм води такий засіб розраховано. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності;
  • активоване вугілля. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити. Подрібнене вугілля завернути в чисту тканину. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин. Метод дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки і шкідливі речовини;
  • маганцівка. Підійде для очищення води у невеликий об'ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Вода має стати блідо-рожевого кольору. Потрібно відстояти розчин пів години, потім процідити;
  • йод. Використовується у крайніх випадках. На літр води - 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Після знезараження профільтрувати через побутовий фільтр. Перш ніж пити, треба зачекати до години.

Як повідомлялось, Міністерство охорони здоров'я України закликало спілку Joint Commission International позбавити російські лікарні золотого стандарту якості охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-