На захоплених територіях фіксуються численні факти лінгвоциду – мовний омбудсмен

На захоплених територіях фіксуються численні факти лінгвоциду – мовний омбудсмен

Укрінформ
Боротьба за Україну точиться і на мовному фронті. Про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в програмі “Наші акценти” на чикагському радіо.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті уповноваженого.

“Ми прекрасно розуміємо сутність загарбницької, терористичної, окупаційної війни з початку 2014 року. Ми бачимо, що непокаране і не знищене зло має властивість повторюватися. І те, що відбувається в Україні з 24 лютого, – це нове втілення "руского міра", але в людиноненависницькому вимірі”, – зазначив Кремінь.

За його словами, в умовах воєнного стану секретаріат уповноваженого продовжує працювати, фіксуючи численні факти лінгвоциду.

Читайте також: Шмигаль в інтервВВС процитував Черчилля: Дайте нам інструменти, і ми закінчимо цю роботу

“Відбуваються дискримінаційні дії щодо громадян України за мовною ознакою. Ми бачимо, як на новоокупованих територіях намагаються знищити нашу систему освіти, прагнучи відновити навчальний процес у школах російською мовою. Окупанти спалюють книжки, як це було у фашистській Німеччині; переслідують вчителів, патріотичних активістів; вишукують списки всіх, хто брав участь у проукраїнських мітингах”, – наголосив Кремінь, додавши, що факти лінгвоциду документуються і надсилаються до правозахисних установ світу.

Крім того, він озвучив й іншу проблему, коли для десятків тисяч внутрішньо переміщених осіб, які зі сходу і півдня переїхали на Волинь, Закарпаття й Галичину, однією з перших перешкод став мовний бар’єр. І це є свідченням тотального зросійщення, що відбувалось в Україні у 20 столітті і на початку 21-го, констатував він.

"Станом на початок 2014 року в Донецьку, Луганську, Криму кількість шкіл з українською мовою викладання сягнула катастрофічного мінімуму. При цьому тривало цілеспрямоване скорочення фінансування різних програм з підтримки української літератури, книги, українських культурно-мистецьких заходів, організацій”, – наголосив мовний омбудсмен.

Читайте також: Ткаченко: Мета російської «культури» - знищити культуру українську

При цьому він додав, що зараз десятки тисяч громадян України – внутрішньо переміщені особи – з великим інтересом долучаються до мовних курсів. Тож нині завдання держави - задовольнити їхні мовні запити.

«Мовним законом визначено, що кожен громадянин України повинен бути забезпечений можливістю доступу до інформації та послуг державною мовою. Тому мережа безкоштовних курсів з вивчення державної мови має бути максимально розширена, а державна програма сприяння опануванню мови затверджена”, – підкреслив Кремінь.

Як повідомлялося, з 24 лютого триває російське вторгнення до України. рф обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-