Релігієзнавець: Найбільш прийнятний варіант трансформації МП – приєднання до ПЦУ на Помісному соборі

Релігієзнавець: Найбільш прийнятний варіант трансформації МП – приєднання до ПЦУ на Помісному соборі

Укрінформ
Коли йдеться про майбутнє московської церкви, існують неприйнятні сценарії імітації та прийнятні сценарії подальшого розвитку, серед яких найкращий – проведення Помісного собору ПЦУ, на якому буде розглянуте питання об’єднання (приєднання) УПЦ МП із ПЦУ.

Про це на закритій дискусії «Доля московського патріархату в Україні» сказав професор, релігієзнавець Олександр Саган, передає кореспондент Укрінформу.

Серед негативних сценаріїв науковець назвав отримання УПЦ МП (РПЦ в Україні) статусу автономії або автокефалії від московської патріархії. Вони не несуть жодного унезалежнення та жодних позитивів для національної безпеки. Це, на думку Сагана, імітація змін, на зразок непоминання у громадах чи монастирях патріарха кіріла – згідно з православними канонами таке поминання не є обов’язковим.

«Найбільш прийнятний позитивний сценарій – проведення Помісного собору ПЦУ, на якому буде розглянуто питання об’єднання (приєднання) УПЦ МП із ПЦУ. У даному випадку та частина УПЦ МП, яка готова… визнати свої помилки і прийняти ідею Української помісної православної церкви (визнати діяння Собору 15 грудня 2018), буде влита в структуру ПЦУ на відповідних (узгоджених заздалегідь) умовах. Наприклад, збереження за кліриками їхніх громад, за єпископами – єпархій тощо. В принципі, це може бути варіант, який був застосований щодо об’єднання УПЦ КП та УАПЦ», – зауважив Саган.

Він додав, що є певна кількість латентних і відкрито українофобськи налаштованих ієрархів та кліриків, яких не влаштує варіант зміни юрисдикції: «Вони не залишать московську патріархію за жодних обставин». Для цих віруючих варто передбачити можливість існування окремої митрополії у складі московського патріархату. Ця митрополія повинна відображати у своїй назві свою юрисдикційну належність. Також вона повинна мати й певні обмеження. Зокрема, заборону проголошувати ставропігійні структури – пряме підпорядкування релігійних інституцій московському патріархові. У перспективі варто підписати із керівництвом цієї митрополії певну угоду (конкордат), якою передбачити втрату пільг релігійної організації чи навіть повну заборону діяльності у випадку відкритої чи завуальованої політичної діяльності, сказав Саган.

Як повідомлялося, протягом російсько-української війни відомо про понад 40 храмів, зруйнованих окупантами. Вбито три капелани Православної церкви України. А в день Торжества православ’я патріарх кіріл подарував керівнику Росгвардії ікону, фактично благословивши вбивати українців

Докладніше читайте у матеріалі за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-