Невідома доля тисяч українців, примусово вивезених до росії - Денісова

Невідома доля тисяч українців, примусово вивезених до росії - Денісова

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що з тимчасово окупованих російськими загарбниками територій Донецької та Луганської областей примусово вивозять жінок та дітей на територію росії.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Фейсбуці.

“У населених пунктах, в які заходять рашистські війська, для мешканців організовуються так звані «гуманітарні коридори» для вивезення до країни-агресора. Жінок, дітей, літніх людей обшукують, відбирають українські документи, телефони та відправляють до прикордонних областей рф. Там їх розміщують у концентраційних таборах з подальшим переміщенням до депресивних регіонів росії на поселення”, - зазначила Денісова.

Вона зауважила, що люди залишилися без засобів зв’язку з рідними, часто не мають їжі, предметів першої необхідності.

“Наразі даних про кількість вивезених осіб немає. Офісом Генерального прокурора проводиться досудове розслідування за фактом незаконного вивезення до рф 2389 дітей з окупованих територій Донбасу. Але рашистська преса, схильна до викривлення реальності у бік перебільшення загарбницьких досягнень, зазначає про 206 тисяч переселенців з Донбасу. Можемо припустити наявність тисяч примусово вивезених дончан та луганчан з окупованих територій”, - зазначила Уповноважений з прав людини.

За її словами, намагання росіян створити подібні «гуманітарні кордони» до країни-окупанта фіксувались і в Харківській, Чернігівській, Сумській та Київській областях. Доля примусово вивезених людей досі невідома.

Денісова наголосила, що такі дії держави-агресора кваліфікуються як викрадення людей, що являється військовим злочином та прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статті 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини.

“Звертаюсь до міжнародної спільноти врахувати терористичну діяльність військ держави-агресора при визначення меж санкційного тиску на РФ.

Закликаю громадян України, не довіряйте окупантам! Для евакуації використовуйте виключно офіційно погоджені гуманітарні коридори, оголошені на сторінках органів влади України”, - підкрелила Денісова.

Як повідомлялося, раніше віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала українців із населених пунктів, які перебувають в оточенні російських окупантів, не вірити повідомленням рф про гуманітарні коридори, що ведуть до росії чи білорусі, та стежити за офіційною інформацією України.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок масштабного вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-