Під час воєнного стану всиновлення дітей не спрощується - Офіс омбудсмена

Під час воєнного стану всиновлення дітей не спрощується - Офіс омбудсмена

Укрінформ
В Офісі омбудсмена поінформували, що під час воєнного стану алгоритм усиновлення дитини не змінюється і не спрощується.

Як передає Укрінформ, про це пресслужба відомства поінформувала у Телеграмі.

Зазначається, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила повагу і вдячність громадянам, які наразі мають добрі наміри та готові взяти на виховання у свою сім’ю дитину.

«Усиновлення дітей в Україні в умовах воєнного стану здійснюється виключно у відповідності до норм чинного законодавства. Відповідно до чинного законодавства, у першу чергу мають вживатись вичерпні заходи для реалізації права дитини на виховання батьками або іншими родичами. Під час воєнного стану процедура усиновлення дитини не змінюється та не спрощується», - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини в Україні регулюється Сімейним кодексом України та Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого урядовою постановою від 8 жовтня 2008 року № 905.

У Офісі Омбудсмана зазначили також, що громадянам варто звернути увагу на основні моменти щодо усиновлення.

Серед них такі:

- усиновити можна лише дитину, яка має статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, або дитину, батьки якої дали письмову згоду на усиновлення, засвідчену нотаріусом;

- дитина не може бути усиновленою упродовж двох місяців після народження;

- для усиновлення дитини громадянам необхідно зібрати відповідний пакет документів та звернутись до служби у справах дітей за місцем свого проживання для постановки їх на облік кандидатів в усиновлювачі;

- інформація про дітей, які можуть бути усиновлені, надається лише кандидатам в усиновлювачі службою у справах дітей за місцем, де дитина перебуває на обліку;

- контакт з дитиною відбувається лише за наявності направлення для знайомства з дитиною, виданого службою у справах дітей;

- остаточне рішення про усиновлення приймається судом;

- посередницька, комерційна діяльність щодо усиновлення дітей, передання їх під опіку, піклування чи на виховання в сім’ї громадян України, іноземців забороняється.

Наголошується, що опублікування будь-якого фото або відео з обличчям дитини без згоди її законних представників, є порушенням законодавства та права дитини на повагу до приватного і сімейного життя.

Але, як уточнюється, діти в Україні, які залишилися без батьківського піклування, можуть бути влаштовані службою у справах дітей у сім’ю родичів, знайомих, а також в сім’ю патронатного вихователя.

У Офісі омбудсмана радять громадянам, якщо вони виявили бажання взяти дитину на виховання в сім’ю, звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання/перебування або Національної соціальної сервісної служби (адреса та контактні телефони розміщені на офіційних сайтах), або скористатись чат -ботом «Дитина не сама» https://t.me/dytyna_ne_sama_bot.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у МВС, говорячи про активно поширювані у ЗМІ та соцмережах повідомлень із закликами усиновити дітей, які нібито втратили батьків, зазначили, що під час війни усиновлення неможливе ні за звичною, ні за пришвидшеною процедурою, у тому числі й іноземцями.

У МВС поінформувала, що прикарпатські поліцейські спільно зі службою у справах дітей та медиками перевірили умови перебування евакуйованих із Харківщини у Ворохту дітей. З 11 березня діти віком до 15 років знаходяться у дитячому санаторії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-