Нацбанк дозволив громадянам користуватися грошима з арештованих рахунків

Нацбанк дозволив громадянам користуватися грошима з арештованих рахунків

Укрінформ
Українці, на рахунки яких органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями було накладено арешт, можуть користуватися своїми коштами.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр Національного банку України.

Головною умовою при цьому називають те, щоб сума стягнення за виконавчим документом щодо людини не перевищувала ста тисяч гривень.

Ухвалення такого рішення в НБУ пояснили необхідністю забезпечити життєдіяльність населення в умовах воєнного стану відповідно до урядового розпорядження “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану”.

Крім того, Міністерство юстиції України повідомило, що у разі відкриття нового рахунку клієнтом, на кошти якого у цьому ж банку накладено арешт, людина може вільно відкрити такий рахунок та здійснювати видаткові операції з нього — але лише до завершення дії воєнного стану в Україні.

Національний банк уже поінформував банки про порядок здійснення видаткових операцій із рахунків громадян за наявності арешту на кошти та закликає банки врахувати його під час обслуговування громадян.

“В умовах війни держава не може залишити українців без можливості розпоряджатися своїми коштами на елементарні життєві потреби. Просимо банки відповідально підійти до цього питання та забезпечити таку можливість громадянам, рахунки яких були заблоковані до війни”, – наголосив заступник голови Правління Національного банку Олексій Шабан.

Як повідомлялося, з 1 березня Національний банк України послабив низку заборон на операції в іноземній валюті. Зокрема, замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановлено обмеження обсягом до 30 тис. грн на день. Крім того, Національний банк визначив, що: без обмежень здійснюється зняття готівкової іноземної валюти з рахунків підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань) уряду та на підставі окремих дозволів НБУ; зняття готівкової валюти у філіях та відділеннях банків, що розташовані на територіях, які перебувають під загрозою окупації Росією, здійснюватиметься у межах залишку коштів на рахунку за умови їх наявності.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-