«Ковідна» тисяча: куди і як потратити залишок?

«Ковідна» тисяча: куди і як потратити залишок?

Укрінформ
Укрінформ розбирався, як правильно використати кошти за програмою єПідтримки. Зокрема, й ті, що залишилися “на здачу”

Два місяці минуло від початку виплат «ковідної» тисячі за програмою єПідтримка українцям, які зробили повну вакцинацію проти COVID-19. Мета виплат – стимулювати людей до вакцинації та підтримати сектори економіки, які найбільше постраждали від карантинних обмежень. Тож який бізнес найбільше виграв від  урядової фінансової підтримки та як скористатися її перевагами сьогодні, нагадує Укрінформ.

Список дозволених покупок розширено

Наприкінці минулого року Володимир Зеленський повідомив, що українці, які зробили два щеплення від коронавірусу, тобто пройшли повний курс вакцинації зможуть отримати одну тисяч гривень заохочення.

Офіційно державна програма "єПідтримка" запрацювала з 19 грудня 2021 року. Кошти могли отримати громадяни України, які досягли 18 років та мали в застосунку "Дія" зелений COVID-сертифікат вакцинації. Від початку дозволялося витратити 1000 грн з віртуального рахунку на квитки в кіно, театр, музеї, на внутрішні подорожі літаком чи залізницею, а також на придбання книжок та спортивну сферу.

Згодом програму розширили. Наразі «ковідну» тисячу тепер можуть отримати українці починаючи від 14 років і перелік витрат дозволених за ці кошти значно збільшено. Так громадяни України віком від 60 років та люди з інвалідністю І та ІІ груп можуть витрачати ці кошти на оплату комунальних послуг та купівлю ліків. При цьому можна купувати будь-які лікарські засоби, дозволені для застосування в Україні, як за рецептом лікаря, так і без нього, окрім медичних приладів, харчових дієтичних добавок та косметики.

Починаючи з 7 лютого всі громадяни України віком від 14 років, які мають дві дози щеплення від COVID-19 можуть також витратити кошти на: передплату газет та журналів в Укрпошті через сервіс «Онлайн-передплата»; оплату освітніх послуг на всіх етапах здобуття освіти від середньої до вищої; оплату проживання в гуртожитку; харчування в закладах освіти; дитячі позашкільні гуртки; перебування в літньому чи спортивному дитячому таборі;  спортивні товари; канцтовари; шкільне приладдя.

Водночас, як було анонсовано урядом, починаючи з 14 березня всі українці, які матимуть бустерне щеплення від коронавірусної хвороби COVID-19, зможуть отримати ще 500 грн додатково до тієї тисячі гривень, яку вони вже отримали за перші два щеплення.

Статистика еПідтримки надихає: українці - читаюча нація

Протягом двох місяців від початку дії програми єПідтримка, станом на 21 лютого 2022  програмою скористалися понад 9 млн українців. На віртуальні картки було перераховано 9 млрд грн. Всього за цією програмою вже витрачено 3,4 млрд грн, тобто 37%.

Як виявилося, безумовним лідером у витратах коштів стало придбання книжок. Всього за два місяці від початку дії програми, станом на 21 лютого 2022 року, українці купили книжок загалом на 1,2 млрд грн. Це стало суттєвою підтримкою для книжкових магазинів та видавничого бізнесу. Отримані кошти із гаком перекрили втрати від карантинних обмежень, яких ця індустрія зазнала протягом останніх двох років. 

Якщо судити за повідомленнями у соціальних мережах, видавництва навіть не були готові до такого розвитку подій і не встигали вчасно обробляти та відправляти поштою замовлення - покупці подекуди чекали відправлення по кілька днів. Найактивніше купували книжки сучасних авторів українських патріотичних видавництв, щоб підтримати своїх видавців та письменників. Адже ті чималу дещицю отриманих від продажу книжок коштів часто спрямовували на благодійність - на допомогу армії, а також родинам загиблих та поранених воїнів ЗСУ. Тож утворився несподіваний кругообіг допомоги в Україні.

Також програма єПідтримка позитивно вплинула на звичку читати та купувати книжки, змусила українців йти до книгарень – людям виявилося легше витратити на книжки подаровані державою «ковідні» кошти, ніж власне зароблені.

На другому місці за популярністю у щасливих володарів «ковідної» тисячі  відвідування кінотеатрів – у кіно на сьогодні витрачено 711 млн грн. А також українці, вочевидь, скучили за театрами, концертами та розважальними послугами – всього на ці розваги було витрачено «ковідних» 364 млн грн. У театрах кажуть, що до них почали ходити глядачі, які чи не верше потрапили на виставу і це чудово.

Також, за офіційною інформацією, станом на 11 лютого було витрачено на спорт 314 млн грн; на залізничні та авіа пасажирські перевезення – 312 млн грн; на ліки - 252 млн грн. Починаючи з 7 лютого, відколи було розширено дозволи на витрати «вакцинальних» коштів до 11 лютого було витрачено 1,2 млн грн на шкільне приладдя; 400 млн грн на товари спортивного призначення; 150 млн грн на освітянські послуги.

Уряд запланував, що програма єПідтримки діятиме з 19 грудня 2021 року по 18 грудня 2022 року і буде реалізована в декілька етапів. На першому етапі отримання коштів відбуватиметься через додаток «Дія» встановлений на смартфоні.

Ще раз нагадаємо механізм отримання коштів. Щоб скористалися коштами єПідтримки потрібно зробити два щеплення від коронавірусу і оформити спеціальну картку єПідтримка в одному з банків-партнерів. Оформлення картки безоплатне як онлайн буквально за одну хвилину, так і особисто офлайн у відділенні банку. Наразі до програми єПідтримка долучилися такі банки: Приватбанк, Монобанк, Ощадбанк, А-банк, Альфа-банк, УКРГАЗБАНК, Райффайзен Банк, izibank, Банк Восток, Ідея банк.

Далі потрібно завантажити на смартфоні застосунок «Дія» який за запитом автоматично «підтягне» «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. У розділі «послуги» застосунку потрібно знайти позначку єПідтримки та надіслати заяву на отримання коштів, зазначивши відповідну карту для виплат. Далі залишається чекати надходження коштів. З досвіду, від початку завантаження «Дії» до отримання коштів на рахунок знадобиться всього лише хвилин 10-15.

Уряд 9 лютого збільшив термін використання коштів за вакцинацію у рамках єПідтримки з 4 до 9 місяців з дня зарахування. Якщо за цей період кошти не буде використано, вони “згорять” - тобто автоматично повернуться до державного бюджету.

Банківську картку єПідтримки не можна буде використовувати для будь-яких інших фінансових операцій і банк її автоматично закриє після закінчення терміну дії. Від користувача не потрібно жодних заяв або погоджень у цьому випадку.

Для тих, у кого немає смартфону передбачено альтернативний офлайн-механізм, який дозволить отримати гроші особисто без електронного додатку в телефоні. Щоправда цей механізм заплановано запровадити під час другого етапу програми у ІІ-ІІІ кварталі 2022 року, тобто навесні або влітку. Механізм нарахування коштів на карту без «Дії» наразі розробляється. Очікується, що користувачами цієї послуги стануть люди старшого віку, які не мають смартфонів у користуванні та яким нема кому допомогти скористатися «Дією».

І податкова може спати спокійно

Тисяча гривень нарахована за програмою єПідтримки надається у безготівковій формі, зараховується на спеціальний рахунок і не підлягає оподаткуванню. Отже, ці кошти не є доходом для цілей декларування і їх не потрібно зазначати в декларації. Про це повідомляється на сайті центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків. Разом з тим, підприємцям при заповненні декларації потрібно зазначити у відповідному розділі інформацію про відкриття віртуальних рахунків для них та членів їхніх родин для зарахування коштів за програмою єПідтримка. Кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

Також, за інформацією Мінсоцполітики, щеплені громадяни можуть сміливо отримати свою тисячу без втрати права на субсидію, або зміни її розміру. Оскільки виплата є одноразовою, вона не враховується при розрахунку сукупного доходу домогосподарства під час нарахування субсидії. Тож, у майбутньому отримання коштів за вакцинацію не впливатиме на розмір житлової субсидії.

Хоч ми переважно давно звикли користуватися електронними джерелами інформації, але ж яка приємність – почитати гарний журнал, або газету надруковану на хрусткому добротному папері. Навіть запах свіжого друку дає особливі відчуття, не порівняти з жодним смартфоном.

Тож тепер українці можуть за ковідні кошти передплачувати газети та журнали через сервіс «Онлайн-передплата» на сайті Укрпошти. У каталозі є індекси понад 3500 періодичних видань різних за тематикою та віком цільової аудиторії. Це стало можливим після того, як Кабмін розширив перелік товарів та послуг на які можна витратити ці кошти. Загалом ця пропозиція спрямована на тих, хто не визначився, куди витратити отримані кошти. Можна порадувати доступом до друкованих видань своїх старших рідних, які живуть в сільській місцевості, або в райцентрах. Також, непогана можливість зробити подарунок соціальним закладам для літніх людей, дитячих будинків, шкіл-інтернатів або навіть лікарень – оформити підписку на цікаві газети або журнали, порадувати їхніх мешканців доступом до яскравих та цікавих періодичних видань.

Також сплатити комунальні рахунки з картки єПідтримки можна як в онлайн-режимі в особистому кабінеті за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay) так і в банку особисто через платіжні термінали самообслуговування, або через касу банку. Зокрема, Приватбанк з 14 лютого почав приймати платежі з карток єПідтримки через каси своїх відділень. А з 16 лютого платежі можна здійснювати через Приват-24 в Інтернеті. Для сплати за допомогою платіжних онлайн-систем в інтернеті потрібно сформувати рахунок і вказати номер карти єПідтримки.  

Ковідну тисячу можна витратити всю, аж до останньої копійки

На жаль, не завжди вдається витратити всю суму компенсації за щеплення без залишку. Люди подекуди нарікали, що на рахунку після основних покупок часто залишаються якісь мізерні суми, і не зовсім зрозуміло, що з ними далі робити. Але не варто залишати «безхозні» кошти на рахунку та чекати, коли вони будуть повернуті у держбюджет, а картка закрита. Останнє рішення уряду про розширення переліку дозволених витрат дає можливість витратити всі гроші без залишку, до останньої копійки.

Так, приміром, можна купити дитині недорогу дитячу книжку, або розмальовку в найближчій книгарні. Або там же, чи на пошті придбати, в межах суми що залишилася на карті, журнал або газету. Можна придбати канцелярські товари на зовсім невелику суму – шкільні зошити, ручки та олівці, ножиці та блокноти, файли чи папір для друку, завжди можуть стати у нагоді. Навіть, якщо залишилося зовсім кілька гривень, можна купити на пошті поштову листівку, або конверт. А люди старшого віку навіть най-найменші залишки від «ковідної» тисячі можуть перерахувати на комунальні платежі, так само як і студенти зможуть перерахувати навіть копійки на оплату свого навчання.

Та все ж не варто забувати, що головною метою влади при запровадженні системи єПідтримка та нарахуванні «ковідних»  коштів було стимулювання щеплення від коронавірусу COVID-19. Матеріальна підтримка свідомого ставлення до вакцинації, вочевидь, сприяла активізації кампанії зі щеплення в Україні.

Так, станом на 20 лютого 2022 року в Україні щеплено 15 680 363 людини, з них отримали першу дозу – 15 680 361 людина, отримали дві дози – 15 121 999 людей, отримали додаткову дозу – 26 510 людей, бустерну дозу – 668 508 людей. Загалом проведено 31 497 378 щеплень.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, станом на кінець січня 2022 року, згідно з математичним моделюванням, вакцинація допомогла врятувати життя близько 18 тисяч українців.

Мабуть, все ж краще бути здоровим із «вакцинальною» тисячею, ніж ризикувати життям не маючи ні щеплення, ні грошей.

Ольга Киргизова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-