У Мінветеранів обговорили з представниками сектору безпеки та оборони напрямки співпраці

У Мінветеранів обговорили з представниками сектору безпеки та оборони напрямки співпраці

Укрінформ
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна обговорила з представниками сектору безпеки та оборони напрямки співпраці щодо формування територіальної оборони.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час робочої наради щодо виконання Закону України “Про основи національного спротиву” з представниками сектору безпеки та оборони, повідомляє Мінветеранів.

За словами Лапутіної, вона наприкінці січня з командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ Юрієм Галушкіним обговорила напрямки співпраці".

"В Україні налічується понад 420 тисяч ветеранів війни, які є резервом територіальної оборони та готові першими стати на захист країни у разі посилення російської агресії. Спільно з вами – представниками сектору безпеки та оборони – ми маємо скоординувати зусилля задля виконання Закону України “Про основи національного спротиву”, всебічного залучення ветеранів війни до національного спротиву, а також підготовки цивільного населення”, - зазначила міністр.

Заступник командувача Сил територіальної оборони Володимир Шведюк поінформував присутніх про хід формування тероборони.

“Наразі ми знаходимося на другому етапі формування, який передбачає укомплектування резервістами військових частин територіальної оборони. У цьому питанні ми тісно контактуємо з представниками органів державної влади на місцях”, – зауважив Шведюк.

Читайте також: При Мінветеранів створили експертну раду з числа науковців

Радник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Денис Поданчук висловив свої пропозиції щодо активного залучення ветеранів війни до Сил територіальної оборони. “Дуже важливо системно долучити ветеранів у якості позаштатних інструкторів у батальйонах ТрО. Це стосується підготовки як резервістів, так і цивільного населення”, – підкреслив Поданчук.

Заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич висловив своє бачення щодо способів, у які ветерани можуть стати на оборону країни. “Ветерани, які хочуть захищати свою землю, але не бажають підписувати контракт із Збройними силами, мають дві альтернативи. Перша – підписати контракт та у якості резервіста стати до лав штатного підрозділу територіальної оборони. Друга – піти до добровольчого формування територіальних громад”, – наголосив Фацевич.

За підсумками зустрічі було домовлено про утворення чіткого механізму координації зусиль та плідної міжвідомчої комунікації.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 1 січня 2022 року вступили в дію положення закону “Про основи національного спротиву”, який був ухвалений Верховною Радою в липні 2021 року.

Відповідно до закону, є територіальна оборона, рух спротиву та підготовка громадян України до національного спротиву. Також документ передбачає, що у межах системи тероборони можна створювати добровольчі формування територіальних громад.

“Основою підготовки громадян України до національного спротиву є їх загальновійськова підготовка, яка організовується за територіально-зональним принципом, ґрунтується на засадах високої мотиваційної привабливості та узгоджується з процесом трансформації системи комплектування за призовом відповідно до принципів та найкращих практик держав-членів НАТО”, – йдеться у законі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-