Поради від ІМІ для іноземних журналістів, які планують працювати у зоні ООС

Поради від ІМІ для іноземних журналістів, які планують працювати у зоні ООС

Укрінформ
Інститут масової інформації підготував поради для іноземних журналістів, які планують працювати у зоні операції Об'єднаних сил.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ІМІ.

"Подбайте, щоб у вас із собою були каска (шолом), бронежилет і аптечка. З купівлею цих засобів захисту в Україні можуть виникнути труднощі. Переконайтеся, що вмієте підігнати бронежилет і каску за розміром. Переконайтеся, що аптечка в зручному чохлі і її можна причепити на пояс або бронежилет. Переконайтеся, що вмієте користуватись аптечкою", - ідеться у повідомленні.

ІМІ радить знайти фіксера - координатора, який допомагає організувати робочий процес, або краще місцевого журналіста. Не варто працювати з тими, хто обіцяє за гроші "розв'язати питання з акредитацією", це шахраї.

Документи про акредитацію до зони бойових дій слід подавати заздалегідь, бажано за тиждень-два до прильоту в Україну. Через наплив іноземних журналістів, ймовірно, чекати на посвідчення доведеться кілька тижнів.

"Знайдіть експерта з безпеки, який допоможе вам оцінити ризики. Або знайдіть українських колег, які тривалий час працюють на лінії фронту: вони допоможуть вам зрозуміти ступінь небезпеки. Знайте контекст. Попросіть вашого фіксера допомогти з інформацією", - зазначають в ІМІ.

Журналістам слід подбати про достатню кількість готівки. Не всюди в Донецькій та Луганській областях можна розрахуватися банківською карткою, не всі таксисти видають чеки.

"Про таксистів. Знайдіть водія на авто з повним приводом, якщо плануєте їхати на позиції в поле. Обирайте менше, але маневрене авто", - радять в ІМІ.

Читайте також: Деякі іноземні ЗМІ порушують закони України щодо перебування на окупованих територіях – РНБО

Як додають в Інституті масової інформації, в окопах тісно, тому слід зважати на склад групи, яка туди спускатиметься, щоб не заважати один одному під час можливого обстрілу.

"Пам’ятайте! Війна в Україні триває вісім років, це не заморожений конфлікт, на лінії фронту з кулеметів та гранатометів стріляють щодня. Якщо раптом ви почули ці звуки – це не загострення на лінії фронту. Це щоденне життя. Якщо військові просять вас не публікувати певних фото чи відео – на це є причини. Найімовірніше, ваші зображення можуть розкрити позиції військових чи дати проросійським бойовикам орієнтир для артилерійського вогню. Пам’ятайте! Ви поїдете, військові залишаться. І від публікації ваших кадрів іноді може залежати їхня безпека. Не нехтуйте цим", - закликали в ІМІ.

В інституті припустили, що, найімовірніше, журналістам не вдасться зняти танки, ні українські, ні російські. "Ця техніка не стоїть лінією посеред поля. Очевидний факт, про який дехто забуває. Техніки біля окопів також немає. І навіть якщо ви побачили бронеавто на гусеницях, це, найімовірніше, броньована машина піхоти. Вона не є танком", - уточнили в ІМІ.

Там також іноземним журналістам радять бути обережними із заявами ватажків проросійських бойовиків.

"Пам’ятайте, що вони перебувають під впливом Росії. Двічі подумайте, чи варто транслювати їхні пресконференції в прямому ефірі. Подумайте, чи транслювали б ви в прямому ефірі звернення лідерів ІДІЛ", - зауважили в ІМІ.

Читайте також: Кулеба і Ткаченко закликали журналістів покладатися на факти у висвітленні конфлікту з РФ

Як повідомляв Укрінформ, журналістів французького телеканалу TF1 викрили на публікації матеріалів, які дискредитують Україну на міжнародній арені.

Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-