Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Онкологія у дітей: головне – вчасно виявити недугу

Онкологія у дітей: головне – вчасно виявити недугу

Укрінформ
Щороку 15 лютого відзначають Міжнародний день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day, ICCD)

Цього дня весь світ, небайдужі люди намагаються привернути нашу увагу до проблем дитячого раку за допомогою різних акцій і заходів.

Сьогодні надзвичайно важливо підтримати ті сім’ї, які разом зі своїми дітьми та їх лікарями змагаються з цією підступною хворобою.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. За даними Всесвітньої організації здоров’я щороку у майже 300 000 дітей до 19 років діагностують онкопатології. Згідно з офіційною статистикою в Україні такий діагноз щороку отримує близько тисячі дітей до 18 років.

Як приклад, у 2020 році в НДСЛ «Охматдит» було проліковано 972 дитини зі злоякісними новоутвореннями (рак/онкологічні захворювання), у 2021 – 1058 дітей. За даними Національного канцер-реєстру України, серед українських дітей переважають такі онкологічні захворювання, як лейкемія (рак крові) та рак головного мозку.

ПРИЧИНИ ДИТЯЧОЇ ОНКОЛОГІЇ

На відміну від дорослих, у дітей онкологічні захворювання переважно не мають достовірної причини виникнення. Лише деякі з проведених численних досліджень засвідчили вплив навколишнього середовища або способу життя на появу раку у дітей.

Серед факторів ризику є деякі хронічні інфекції. Зокрема, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), вірус Епштейна-Барр (герпесвірус людини), цитомегаловірусна інфекція (одна із герпесвірусних інфекцій) та інші.

Відповідно до останніх даних, лише близько 15% усіх онкопацієнтів-дітей мають схильність до розвитку раку через генетичні фактори.

Тобто дитяча онкопатологія в принципі нічим не обумовлена, запобігти її виникненню у дітей, як правило, неможливо.

Тому основними методами протидії дитячому раку є його вчасне виявлення. Рання діагностика онкопатологій має важливе значення, підвищує показники одужуваності та виживаності у пацієнтів із різними видами раку.

Дитяча онкологія зазвичай супроводжується симптомами, які можуть виявити не лише лікарі, а й рідні дитини.

Основні тривожні симптоми:

●     тривала і безпричинна втрата ваги;

●     часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням;

●     набряки, постійні болі у кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах;

●     збільшення живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів;

●     поява висипки та/або синців на шкірі;

●     часто повторювані інфекційні захворювання;

●     біляста смужка за зіницею в оці дитини;

●     постійна нудота чи блювання без нудоти;

●     постійна втома і помітна блідість шкіри;

●     видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, що не зникають;

●     періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.

Наявність одного або кількох таких симптомів у дитини є приводом негайно звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

ЛІКУВАННЯ ОНКОЗАХВОРЮВАНЬ В УКРАЇНІ 

На сьогодні сфера дитячої онкології та гематології в Україні розвивається шаленими темпами. Передумовою для цього став як розвиток даного напряму у світі (внаслідок новітніх імунотерапевтичних методів лікування), так і внутрішньо суспільний та професійний запити.

У нас в країні вже проводяться всі види трансплантації кісткового мозку – рятівного методу лікування для багатьох онкологічних та злоякісних гематологічних захворювань.

Наші спеціалісти мають доступ до Світового реєстру донорів кісткового мозку, де можуть підібрати потрібного донора.

Водночас спостерігаємо запуск нових клінічних центрів, що мають не лише сучасне обладнання, а й кваліфіковані кадри для проведення повного циклу лікування в одному закладі. 

Отже, пам’ятайте, що вчасно виявлений дитячий рак у більшості випадків виліковний. Тож будьте уважними до здоров’я вашої дитини, аби за потреби не проґавити її шанс на одужання!

Саме тому і День онкохворої дитини – це свято перемоги дітей, лікарів, родичів хворих і всіх, хто небайдужий до проблем дитячого раку.

ПЕРЕМОГА, ЩО ДАЄ НАДІЮ 

Яскравим прикладом перемоги над раком та незламності духу людини є історія канадського сноубордиста Макса Парро, якому встановили діагноз Лімфома Ходжкіна. Парро пройшов 12 курсів хімієтерапії й у липні 2019 року повідомив, що йому вдалося перемогти рак.

А цього року канадський сноубордист виборов «золото» на зимових Олімпійських іграх у Пекіні.

Ця дивовижна історія вкотре демонструє – онкологічних захворювань не варто боятися, необхідно говорити про них, бути обізнаними про загрози та вчасно лікуватися!

Олександр Лисиця, дитячий гематолог/онколог, завідувач відділенням трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-