В Україні щороку реєструють близько тисячі випадків раку у дітей – Ляшко

В Україні щороку реєструють близько тисячі випадків раку у дітей – Ляшко

Укрінформ
В Україні щороку реєструють близько 1000 випадків онкологічних захворювань у дітей.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

“За даними Національного канцер-реєстру, в Україні щороку діагностують близько 1000 нових випадків онкологічних хвороб у дітей. Найбільш поширеними онконедугами серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку", - сказав Ляшко.

Він наголосив, що раку у дитячому віці, як правило, неможливо запобігти або виявити за допомогою скринінгу, так само здебільшого неможливо визначити причини виникнення онкозахворювань у дітей.

"Лише невелику частку онконедуг у дитячому віці спричиняють фактори, пов’язані з навколишнім середовищем, способом життя, деякими хронічними інфекціями. Близько 10% всіх онкопацієнтів дитячого віку мають схильність до раку через генетичні фактори", - зазначив міністр.

Читайте також: Тариф на лікування онкохворих дітей збільшилиЛяшко

Водночас, за його словами, одним із найефективніших методів боротьби з цією недугою є рання діагностика. Онкологічні захворювання в дітей часто супроводжуються симптомами, які можуть помітити не тільки лікарі, а й члени родини. Це, зокрема, тривала й безпричинна втрата ваги; часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням; набряки, постійні болі в кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах; ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів; поява синців або висипки на шкірі. Також приводом для занепокоєння мають стати часто повторювані інфекційні захворювання; біляста смужка за зіницею в оці дитини; постійна нудота чи блювання без нудоти; постійна втома й помітна блідість шкіри; періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.

Якщо у дитини спостерігається один або кілька таких симптомів, слід негайно звернутися до педіатра.

Щороку 15 лютого проводиться Міжнародний день дитини, хворої на рак. Це глобальна спільна кампанія, спрямована на підвищення рівня обізнаності про онкологічні хвороби у дітей, висловлення підтримки пацієнтам та їхнім сім’ям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-