Проблему протермінованих карток переселенців треба розглядати в ТКГ - Верещук

Проблему протермінованих карток переселенців треба розглядати в ТКГ - Верещук

Укрінформ
Віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау обговорили шляхи розв'язання проблеми з протермінованими картками переселенців, які заблокують у квітні.

Про це Верещук розповіла після зустрічі з Рау, передає кореспондент Укрінформу.

"Люди їдуть (з окупованих територій в Україну – ред.) в дуже в малій кількості й не проходять ідентифікацію в Ощадбанку... Сьогодні ми дійшли спільного висновку, що потрібно посилити роботу в Тристоронній контактній групі, пов’язану саме з цією проблемою. Якщо про проблему не говорити голосно - ми отримаємо з 1 квітня багато тисяч людей, бо не знаємо скільки приїде й ідентифікує себе, але це будуть точно десятки тисяч, які не зможуть скористатися своїм правом, гарантованим державою, на отримання пенсії та соціальних виплат", - сказала Верещук.

Вона пояснила, що через блокування з боку окупантів працюють лише два КПВВ в обмеженому режимі - на Донеччині та Луганщині. Тож люди обмежені у своєму праві потрапити на підконтрольну українській владі територію та пройти ідентифікацію в Ощадбанку.

Віцепрем’єр також наголосила, що Ощадбанк сигналізує: якщо проходження ідентифікаційних процедур не активізується у лютому, то в березні спроможності банку не дадуть можливість, навіть якщо люди приїдуть, отримати оновлені картки, і це стане проблемою.

Читайте також: Ощадбанк з квітня заблокує протерміновані картки переселенців. Що буде з пенсіями?

За словами Верещук, під час зустрічі з Рау обговорювалися питання, викладені в тематичному звіті СММ ОБСЄ "Обмеження свободи пересування цивільних осіб у пунктах пропуску на лінії зіткнення та їхній вплив на мирне населення", що охоплює спостереження СММ за період із 16 листопада 2020 до 30 вересня 2021-го.

Як повідомлялося, АТ "Ощадбанк" у грудні минулого року востаннє дозволив продовжити, до 1 квітня 2022 року, використання платіжних карток внутрішньо переміщених осіб, термін дії яких закінчується під час карантину. Починаючи з 1 квітня 2022 року Ощадбанк припинить використання зазначених вище платіжних карток ВПО. Водночас повідомлялося, що пенсійні виплати накопичуватимуться, і стануть доступними після ідентифікації в банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-